Ook de Romeinen dronken rosé
Sterker nog, eigenlijk dronk iedereen tot ver in de 17e eeuw enkel rosé, want alle wijnen hadden toen een lichtrode/roze kleur. Pas aan het eind van die eeuw ontdekten wijnmakers dat hoe langer de druivenschillen weekten, hoe donkerder de kleur. Rosé is dus de oudste wijnsoort die de wijngeschiedenis kent.
Hoe wordt rosé wijn gemaakt?
Rosé ontstaat dus niet (!) door het mengen van witte en rode wijn. Dat is een hardnekkige fabel die geen eer doet aan de wijnmakers die rosé maken. De meest geliefde techniek van rosémakers is de saignée-methode. Na een bepaalde maceratietijd (tijd dat de druivenschillen in het most weken) wordt er een deel van het sap afgetapt. Dát is de rosé. Wat overblijft is een zeer geconcentreerde rode wijn, want dezelfde hoeveelheid druivenschillen blijft weken in het overgebleven most.
Uitzondering op de regel: Rosé Champagne wordt wel via de assemblagemethode gemaakt en dus wordt er een percentage rode wijn aan witte wijn toegevoegd.
Donker of licht roze?
Rosé heeft niet bij iedereen een goed imago. De roze kleur doet misschien denken dat de wijn zoet is en veel wijnliefhebbers krijgen van zoete wijn de kriebels. Maar niets is minder waar! De meeste rosé wijnen zijn heerlijk frisdroog, fruitig, met subtiele zuren en heerlijke aroma’s. De Wijnbeurs onderscheidt twee smaakprofielen bij rosé: bleek, strak en mineralig & kleurrijk, mild en fruitig.
Bleek, strak en mineralig:
Jong op z’n best! Dan heeft de rosé lekkere frisse zuren en een fruitig aroma. Strak mondgevoel en een subtiel karakter. Vaak hebben deze wijnen het aroma van framboos, perzik en licht kruidigheid.
Op zoek naar een frisse & fruitige rosé? Kenmerken:
Druiven: Cabernet Franc, Carignan, Cinsault of Grenache.
Kleur: bleek (zalm)roze.
Lekker bij: lekker bij salades of lichte tapas.
Wijnbeurs-tip: 2014 La Pauline Plaisir Rosé Grenache-Syrah IGP Pays d’Oc Frankrijk
Kleurrijk, mild en fruitig:
Mild, zacht en zeer verfrissend. Maar met minder zuren dan het andere smaakprofiel. Ronde smaak waarbij het rood fruit duidelijk naar voren komt. Herkenbaar aroma van rijp rood fruit.
Op zoek naar een volle & ronde rosé? Kenmerken:
Druiven: Carignan, Grenache, Merlot, Pinot Noir en Syrah.
Kleur: vol, diep roze.
Lekker bij: visgerechten maar ook erg lekker bij de barbecue.
Wijnbeurs-tip: 2014 Excellence Rosé Grenache IGP Pays d’Oc Frankrijk
Aanstaande vrijdag vindt je op dit blog lekkere wijn-spijstips bij een rosé wijn