Is rode wijn gezond?

rode wijn gezond

Wijn en je gezondheid: het is een thema dat ons regelmatig in beroering brengt. Talloos zijn de wetenschappelijke onderzoeken die het effect van wijn op ons lichaam onderzoeken. En even talloos en verschillend zijn de uitkomsten.

Maar laten we eerst eens beginnen met te kijken naar de geschiedenis. Wist je dat wijn tot de komst van moderne medicijnen in de 19e eeuw een grote rol speelde als medicijn? Wijn, al dan niet gemengd met heilzame kruiden, werd voorgeschreven voor tal van kwalen. Daarvan was ‘slapte’ slechts de minste. De ontspannende én antiseptische werking van alcohol werd al door artsen in de Oudheid en middeleeuwen erkend en gebruikt. Ook voor zaken als een goede spijsvertering, op krachten komen en depressiviteit schreven ze wijn voor. Restantjes van die traditie zijn er nog steeds. Denk aan Pleegzuster Bloedwijn, een rode wijn versterkt met ijzerverbindingen die je in de schappen van de supermarkt kunt vinden.

Stofjes uit de schillen
Om vooral rode wijn gaat het als we tegenwoordig over de gezondheidseffecten van wijn spreken. Dat komt vanwege de tannines die in rode wijn zitten. Tannines vind je in de schil van druiven, en alleen rode wijn komt tijdens het productieproces langdurig in contact met de schillen. (Uitzonderingen in de witte wijnproductie daargelaten.) En juist in die tannines zitten de stofjes waarvan gezegd wordt dat ze goed voor je zijn. Een daarvan is resveratrol. Van resveratrol wordt gezegd dat het een gunstige werking heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker. Het balletje is gaan rollen in 1991, toen een Amerikaans televisieprogramma inging op de ‘Franse paradox’: hoe kan het dat Fransen, die vrij veel verzadigde vetten eten, toch niet massaal overlijden aan hart- en vaatziekten? Vervolgens werd de oorzaak gezocht in het drinken van rode wijn. Rode wijn werd in de weken na de uitzending van dit programma een grote hit in de VS, terwijl de drank daarvoor een zieltogend bestaan leidde.

Effect van alcohol
Onderzoek na onderzoek is er inmiddels gevolgd, zowel in de VS als in Europa, naar de vermeende gunstige effecten van het drinken van een glas rode wijn. We lezen er regelmatig over in kranten en op internet. Wetenschappers vóór en tegen zijn overal te vinden. Resveratrol blijft een belangrijk onderzoeksterrein, maar elders kijken onderzoekers ook naar wat alcohol met het menselijk lichaam doet. Bijvoorbeeld het ‘goede’ cholesterol verhogen en het ‘slechte’ verlagen.

Inmiddels staat het Voedingscentrum op het volgende standpunt: ‘Goed onderbouwde bevindingen laten zien dat een matig alcoholgebruik (tot 15 gram per dag, dat komt neer op maximaal 1,5 glas) het risico op sommige chronische ziekten verlaagt. Tegelijkertijd vergroot alcoholgebruik wel het risico op andere chronische ziekten.’ Oftewel: het kan helpen voor sommige aandoeningen, maar net zo goed schadelijk zijn voor andere. Meer dan 1,5 glas wijn per dag drinken wordt door het Voedingscentrum dan ook zeker niet aangeraden.

Wil je meer weten over wijn? Bijvoorbeeld over de calorieën in wijn? Lees dan hier verder.


Hoeveel calorieën zitten er in mijn glas wijn?

Vegan Lunch on patio

Stel, je wilt eens wat beter op je gewicht letten, en je besluit te gaan kijken wat het drinken van een glas wijn nu eigenlijk voor de je calorieëninname doet. Want ja, natuurlijk, in een glas wijn zitten calorieën. Niet alleen de suiker, ook de alcohol is leverancier van brandstof, en dus calorieën. Volgens het Voedingscentrum levert 1 gram alcohol 7 kilocalorieën. Dat is meer dan koolhydraten en eiwitten (4 kcal) en minder dan vetten (9 kcal). Hoeveel suiker er in je wijn zit, dat is afhankelijk van het type wijn en het productieproces.

Resolutie aangenomen
Je speurtocht naar het precieze aantal calorieën van je dagelijkse glaasje wijn wordt vervolgens geen makkelijke. Op het etiket van een fles wijn staat het niet. Het Europees Parlement heeft weliswaar in 2015 een resolutie aangenomen over het verplicht vermelden van calorieën op alcoholische dranken inclusief wijn, maar voordat die resolutie wetgeving is, zijn we wel weer een aantal jaren verder.

Rondneuzen op internet levert wel veel informatie op. Je komt op diverse gezondheidssites tabelletjes en staatjes tegen die je precies vertellen dat een glas rode wijn 82 calorieën bevat. Maar dan begint het: hoe groot is dat glas eigenlijk? Is dat een glas van 100 ml, van 150 ml? Maakt nogal een verschil en het staat er lang niet altijd bij. Wijnschrijver Harold Hamersma gaat in zijn in 2010 verschenen boek Wijnreis door mijn lichaam uit van 120 calorieën voor ‘een gewoon glas wijn’. Maar wat is in hemelsnaam een gewoon glas wijn? Rood, wit? 12% alcohol of 15% alcohol? Zoet of droog? Hij meldt het niet.

Twee tabellen
Gezondheidsnet en het Voedingscentrum, beide betrouwbare vraagbaken over gezondheidszaken, komen met onderstaand staatje.

Droge witte wijn (100 ml)                                            67 kcal
Rosé (100 ml)                                                                 71 kcal
Port (35 ml)                                                                    80 kcal
Rode wijn (100 ml)                                                       82 kcal
Zoete witte wijn (100 ml)                                            96 kcal

En een nieuwsartikel over de Europese resolutie over het vermelden van calorieën op het etiket geeft deze tabel.

Droge witte wijn                                                             100 kcal vergelijkbaar met een beschuitje hagelslag
Rosé                                                                                  106 kcal vergelijkbaar met 3 bitterballen
Rode wijn                                                                         123 kcal vergelijkbaar met 1 banaan
Zoete witte wijn                                                              144 kcal vergelijkbaar met een boterham met kaas

Hoe groot het glas is, wordt niet vermeld. Maar er zijn overeenkomsten tussen beide staatjes: van droge witte wijn krijg je het minste calorieën binnen, zo blijkt, en van zoete witte het meest. Logisch: in zoete witte wijn zit de meeste suiker!

Als je echt wilt bijhouden hoeveel calorieën je binnenkrijgt met een glas wijn, hou dus rekening met het soort wijn dat je drinkt, en de inhoud van je glas. Het bovenste tabelletje van het Voedingscentrum kan een richtlijn voor je zijn.

Dit alles houdt overigens nog geen rekening met wat je lichaam doet met die calorieën: sommige mensen komen aan van wijn drinken, anderen niet. Alcoholinname bij de maaltijd speelt namelijk een rol bij de vetverbranding. Maar dat is weer een ander verhaal.

Wil je meer weten over wijn, bijvoorbeeld over het wijnetiket? Lees dan hier verder.

 


Wijn proeven, iedereen kan het!

blog wijnbeurs

Wijn proeven is iets waar je helemaal niet moeilijk over hoeft te doen. Iedereen kan het, of kan het leren. Misschien word je geen proever die zijn geld kan verdienen met het beoordelen van wijn, maar dat hoeft ook niet. Je kunt wel leren proeven wat je wel en niet lekker vindt aan een wijn, en daar woorden aan te geven. En dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste!

Hieronder een rijtje met tips die jou het proeven steeds makkelijker zullen doen afgaan.

 • Allereerst, als je wijn gaat proeven, zorg ervoor dat je geen parfum, zware aftershave of deodorant op hebt. Deze geuren kunnen de aroma’s van de wijn overstemmen.
 • Denk aan goed glaswerk. Een goed wijnglas is gemaakt van dun helder glas en loopt meestal na de bolling weer iets naar binnen, zodat de aroma’s in het glas gevangen blijven.
 • Vul het glas tot niet meer dan een derde. Als je er meer in doet, kun je namelijk niet goed walsen (zie hieronder).
 • Bekijk de vloeistof – is hij helder of troebel? Zie ik bubbels? Hoe groot zijn die bubbels? Een troebele wijn zegt niets over de kwaliteit. Het kan gewoon zijn dat de wijnmaker zijn wijnen niet filtert. Dat zijn keuzes die wel de smaak beïnvloeden.
 • Bekijk de kleur – is de wijn bleekgeel of donker zonnebloem-geel, rood-oranje of rood-paars, bruinig rood of helderrood? Een donkergele wijn kán duiden op een witte wijn met enige rijping. Oudere rode wijnen krijgen vaak een wat bruinige rand in het glas.
 • Draai het glas voorzichtig rond met een soepele polsbeweging (walsen, heet dat) en stop je neus erin.
 • Snuif het aroma op, terwijl je normaal ademhaalt.
 • Probeer het aroma te relateren aan geuren die je al eens geroken hebt. Er zijn geen foute antwoorden, het gaat om jouw beleving.
 • Neem een slokje en beweeg de wijn rond in je mond. Je kunt daarbij proberen wat zuurstof mee te zuigen.
 • Slik de wijn door en let op de nasmaak. Blijft die hangen, is íe prettig, waaraan doet het je denken?
 • Herhaal dit totdat je tevreden bent en je de wijn met een paar treffende woorden hebt kunnen beschrijven.

Uiteindelijk gaat het erom wat jij lekker vindt, en dat jij onder woorden kunt brengen wat je nu precies zo aantrekkelijk (of juist niet) aan een wijn vindt. Zodat je de volgende keer een om een vergelijkbare wijn kunt vragen, of juist bepaalde typen wijnen kunt vermijden. Wijndrinken is tenslotte bedoeld als ontspanning, als prettige bezigheid. Plezier en genieten zijn altijd het belangrijkste bij wijn!

Mocht je meer willen weten over wijn proeven, kan ik aanraden een wijnproefavond of wijncursus bij te wonen. Het is ontzettend gezellig én leerzaam om samen wijnen te leren proeven!

Wil je meer tips over wijn, bijvoorbeeld hoe een wijnetiket te lezen? Lees dan hier verder.

 


Zomers, licht en droog: Provence en zijn rosés

Provence wijn

Zon, zee, grote dennebomen en rosé: dat is het eerste waar ik aan denk als het over de Provence gaat. Het is alweer enige tijd geleden dat ik er was, op een camping in de buurt van Fréjus. En ook de wijnen zijn een beetje uit mijn blikveld verdwenen. Gelukkig proefde ik er recent weer een aantal, want er is voldoende aanbod in Nederland. En ik werd weer helemaal bekeerd tot deze wijnen. Niets lekkerder dan een goede droge Provençaalse rosé met dit zomerse weer!

Lange geschiedenis
De Provence kent een lange wijnhistorie die teruggaat tot Griekse kolonies rondom Marseille en de komst van de Romeinen, korte tijd later. Door de eeuwen heen kende het gebied verschillende heersers, en onderging het invloed vanuit onder ander Italië en Sardinië. Dat is terug te zien in de bijzondere druivenrassen die er aangeplant staan. Voor Côtes de Provence zijn er zo’n 13 toegestaan, waaronder Cinsaut, Grenache Noire, Syrah en Tibouren. Daarvan is Grenache de meest aangeplante, gevolgd door Cinsaut en Syrah.

Rosé is en blijft de belangrijkste wijnsoort en dat is al eeuwen zo. Rood staat op de tweede plaats, gevolgd door een heel klein beetje wit. Vooral de nieuwe generatie wijnmakers richt zich op rood, dat echter slechts 15% van de totale wijnproductie uitmaakt.

Droog en licht van kleur
Provençaalse rosé is vaak een blend van meerdere druivenrassen; ieder druivenras wordt apart gevinifieerd, waarna de wijnmakers de optimale assemblage zoeken. Bij deze assemblages speelt Grenache vaak de hoofdrol. De karakteristieke rosé van de Provence is licht van kleur en droog. In 1999 werd er speciaal voor het verbeteren van de productietechnieken een Centrum voor Rosé- onderzoek ingericht, het enige in zijn soort in de wereld. Het centrum richt zich vooral op kwaliteitsverbetering, want ondanks de grote naam voor Provençaalse rosé blijft er ook wijn van minder goede kwaliteit geproduceerd worden.

Speciaal glas
De status van deze rosé is hoog. Zo hoog, dat de wijn recent zelfs een eigen glas kreeg. Special voor Provençaalse rosé ontwikkelde de Oostenrijkse firma Riedel een eigen wijnglas. De vorm daarvan accentueert de subtiele aroma’s en laat het karakter van de wijn optimaal tot zijn recht komen.

Wijn-spijs
De lekkerste wijn-spijscombinaties? Die maak je natuurlijk tussen een Provençaalse rosé en een gerecht uit de streek. De bekende vissoep, bouillabaisse bijvoorbeeld, of gewoon een lekker gegrild visje. Maar eigenlijk smaakt deze rosé bij iedere lichte maaltijd. Probeer het eens uit!

Wilt u graag meer weten over rosé wijnen? Lees dan hier verder!
Bent u benieuwd naar het rosé assortiment van de Wijnbeurs? Bekijk dan hier alle rosé wijnen!


Champagne vs Prosecco

champagne prosecco verschil

Eigenlijk is het appels met peren vergelijken, Champagne versus Prosecco. Want afgezien van het feit dat Champagne en Prosecco beide mousserende wijnen zijn – wijnen met bubbels – hebben ze verder geen overeenkomsten.

In een klein schema even een paar basics:

Champagne Prosecco
Land Frankrijk, Champagne Italië, Veneto
Druiven Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier en nog wat minder bekende Glera en nog wat minder bekende
Methode Tweede gisting op fles Tweede gisting in tanks
Aroma’s en smaak Toast, citrus rijpe appel, noten Peer, groene appel, meloen

 

Champagne komt uitsluitend uit de Franse wijnstreek Champagne. Het is altijd een wijn die minimaal 9 maanden maar vaak langer op de fles heeft gerijpt. De fijne belletjes zijn erin gekomen doordat er in de fles voor de tweede keer een gisting op gang is gebracht. Die tweede gisting ín de fles is cruciaal voor de kwaliteit van Champagne: het levert de kenmerken aroma’s van toast, gist en noten.

Prosecco komt uit de Italiaanse Veneto, een gebied ten noorden en oosten van Venetië. De wijnen van de druif Glera worden meestal van hun belletjes voorzien in een grote metalen tank, en daarna pas gebotteld. Lange rijping op de gistcellen is er niet bij. Dit proces is vele malen goedkoper dan het arbeidsintensieve proces van de tweede rijping op fles. Prosecco wordt veel goedkoper gemaakt!

Al verschillen zie je duidelijk terug in de prijs in de winkel: voor een Champagne betaal je gewoon meer dan voor een Prosecco. Toch kan ook Prosecco een goede en lekkere wijn zijn. Het is gewoon maar wat je lekker vindt én hoeveel geld je wilt uitgeven. Er zijn naast simpele Prosecco’s ook Prosecco’s uit de DOCG Conegliano-Valdobbiadene, waar meer aandacht aan de productie is besteed. Deze wijnen zijn meestal iets duurder dan gewone Prosecco, maar nog steeds goedkoper dan Champagne.

Voor iedere smaak en gelegenheid is er daarom wel een fijne mousserende wijn. Champagne als het écht heel erg feest is en je mooie combinaties wilt maken bij het eten. Prosecco op de borrel en als je gewoon een vrolijke wijn wilt schenken. Proost!

Bekijk hier het assortiment van onze heerlijke mousserende wijnen!


Over hout en houtrijping

houtrijping wijn

Wijn met houtrijping. Je komt de term vaak tegen in wijnbeschrijvingen, maar wat is dat eigenlijk? En waarom heeft hout zo’n invloed op de smaak van wijn?

Wat is houtrijping?
We spreken van houtrijping als een wijn na de gisting enige tijd mag ‘uitrusten’ in houten vaten. Hoe langer dat rusten, hoe langer de duur van de houtrijping. Een wijn met zes maanden houtrijping heeft dus zes maanden ‘gerust’ in een houten vat. Vaak wordt ook wel de term opvoeden gebruikt voor dat rusten. Dat geeft al aan dat het meer is dan gewoon maar stilletjes in het vat doorbrengen. Soms wordt de wijn namelijk regelmatig doorgeroerd in het vat of worden de vaten gedraaid op gezette tijden. En zo zijn er meer behandelingen om een wijn ‘op te voeden’, te maken tot wat hij moet worden.

Je kunt overigens ook de vergisting van de druiven al laten plaatsvinden in houten vaten, maar dan spreek je van ‘vergisting op hout’. De ‘houtrijping’ is echt de tijd ná de vergisting, en voordat de wijn in de fles gaat.

Grote en kleine vaten
Nu heb je vele soorten houten vaten. Hele grote, van duizenden liter, en kleine, van bijvoorbeeld 225 liter. Die laatste maat is de standaardmaat voor de rijping van bijvoorbeeld Bordeaux en andere bekende Franse wijnen. We noemen vaten van 225 liter barriques. Als we over houtrijping spreken, wordt er ook meestal bedoeld rijping in kleinere houten vaten, meestal barriques, en niet in van die enorme grote gevaarten. Want houtrijping heeft als bedoeling het afgeven van geur, kleur en smaak aan de wijn, en het afgeven van tannines. Maar hoe groter het vat, hoe minder dat gebeurt. Ga maar na: in een groot vat heeft de vloeistof minder contact met het hout dan in een klein vat.

Looizuur
Een heel belangrijke stof die door het hout afgegeven wordt is looizuur, of tannine. Ook daarvan wil je precies de juiste hoeveelheid, anders wordt de wijn ondrinkbaar en knijpen je wangen zich samen van ellende. De keuze van het juiste vat en het juiste hout is daarom enorm belangrijk. Amerikaans eiken of Frans eiken smaakt bijvoorbeeld heel anders en geeft andere tannines af. Vervolgens is ook de toasting van het hout van belang. Houten vaten worden boven een vuurtje geroosterd, en hoe heftiger die toasting, hoe intenser de invloed op de smaak van de wijn.

De juiste keuzes
Hout geeft dus stoffen af, die in de juiste hoeveelheden in de wijn gewenst zijn. Maar hout doet nog iets anders: in tegenstelling tot bijvoorbeeld roestvrijstaal laat hout miniscule hoeveelheden zuurstof door. En dat heeft weer een grote invloed op de smaak én de ontwikkeling van de wijn. Te veel zuurstof is niet goed, dat wordt de wijn azijn. Maar te weinig zuurstof is ook niet altijd gewenst, dan ontwikkelt de wijn zich anders. Dus moet de wijnmaker de juiste balans daarin zien te vinden. Het maken van beslissingen rondom de houtrijping is een van de belangrijkste processen die een wijnboer moet maken.

Wilt u meer weten over wijn, bijvoorbeeld over de houdbaarheid? Lees dan hier verder.


Een rondje rosé

rose wijnen

Rosé wijnen. Onlangs mocht ik er weer een aantal beoordelen, en oh, wat is dat toch genieten! Een vrolijk glas op het terras drinken is zo ongeveer het meest ontspannen tijdverdrijf dat ik ken. De tijd is gelukkig voorbij dat er werd neergekeken op rosé. Rosé hoort er tegenwoordig helemaal bij, en er is voor iedereen wel een passende stijl. Van de uiterst subtiele en bleke Provençaalse wijnen tot kruidige kanjer uit Spanje of de Nieuwe Wereld. Zoveel zinnen, zoveel rosés. En in ieder land maken ze ze wel. Een kort reisje door roséland.

Frankrijk
Alleen al in Frankrijk kom je vele stijlen tegen. Ik noemde al de Provençaalse, een feestje op elk moment. Maar er is ook de veel krachtige uit Bordeaux, de clairet, van cabernet sauvignon bijvoorbeeld. Of de Bandol-rosé, van het druivenras mourvèdre. En wat dacht je van de stevige Tavel, uit de Rhône-streek, van druivenrassen Grenache en Cinsault? In de Champagne is er natuurlijk Rosé Champagne, even een andere categorie. Maar wat is dat genieten!

Duitsland
In Duitsland weten ze ook wel weg met rosé, vaak gemaakt van Spätburgunder (Pinot Noir). Een specialiteit van wijngebied de Ahr is de bleke Blanc de Noir: witte wijn gemaakt van Spätburgunder, die soms heel licht roze gekleurd is. Is dat nu rosé of witte wijn? Ik vind ze in ieder geval smaken als verrukkelijke, subtiele rosé.

Spanje
Navarre is het gebied in Spanje dat bekend staat om zijn rosé, van het druivenras Grenache, of in het Spaans Garnacha. De rosés hier zijn vaak krachtig en kruidig, donkergekleurd, en kunnen een licht zoetje hebben. Ook van het druivenras Tempranillo wordt in Spanje een mooie rosé gemaakt, bijvoorbeeld in Rioja. Soms wordt er wat Garnacha en Graciano bij gemengd voor wat meer fruitige tonen. Tempranillo rosé combineert goed bij bijvoorbeeld Mexicaanse taco’s.

Italië
De Toscaanse druif par excellence Sangiovese wordt ook gebruikt. Je herkent er die heerlijke Italiaanse zon in, maar ook de fruitige karakteristieken van de Sangiovese, waaronder veel rood fruit. Lekker bij een schaal antipasti.

En dit zijn nog maar een handvol van de heerlijk rosés die er in de wereld te krijgen zijn. Welke ga jij binnenkort openen?

 

 


Hoe houdbaar is een wijn?

houdbaarheid wijn

Zoals de meeste ‘levensmiddelen’ is wijn een product met een beperkte houdbaarheid. Hoe lang je een fles wijn kunt bewaren, hangt af van tal van factoren. Allereerst natuurlijk een hele simpele: is de fles wijn open of dicht?

Bijna 90% van alle wijn wordt tegenwoordig gemaakt om te drinken op het moment dat hij op de markt wordt gebracht. Wegleggen heeft vaak weinig zin, de meeste wijn wordt er niet beter van. Na twee jaar in je eigen wijnrek beginnen kwaliteit en drinkplezier van veel wijnen achteruit te gaan.

Van de overige 10% is het de bedoeling dat die wel langer bewaard wordt, maar dan moeten de bewaaromstandigheden goed zijn. Bij voorkeur in een donkere niet te warme, niet te droge ruimte waar de temperatuur constant is. Zo rond de 12/13° C is ideaal. Warmte en direct zonlicht zijn niet aan te raden voor het bewaren van wijn. Daarbij geldt: hoe meer tannines, zuren of suiker, hoe langer houdbaar een wijn is. Alle drie werken deze stoffen namelijk conserverend. Stevige rode wijnen (onder andere Bordeaux, Barolo), hoogzure witte (onder andere Riesling) en intens zoete dessertwijnen zijn de wijnen met het langste houdbaarheidspotentieel.

Is de fles eenmaal geopend, dan hangt het ook weer van het type wijn af hoe lang hij houdbaar is. Meestal moet een dag of twee in de ijskast wel lukken, zeker als je de fles goed kunt afsluiten. Maar een tere, subtiele rosé is eerder zijn frisheid kwijt dan een stevige rode wijn. Sterker nog: er zijn rode wijnen die juist beter gaan smaken na een dag openstaan! Over het algemeen geldt echter: hoe meer zuurstof er bij de wijn kan komen, hoe harder hij achteruit gaat. Systemen waarbij je de aangebroken fles vacuüm kunt zuigen, bieden soms uitkomst.

Open flessen die langer dan een dag of twee bewaard worden, kunnen overigens nog steeds zonder probleem gedronken worden. Wijn bederft niet echt snel, maar de smaak en het drinkplezier gaan wel steeds verder achteruit. Je zult weinig lol meer aan de wijn beleven. Ook de kleur wordt bij langere inwerking van zuurstof aangetast: rode wijnen worden bruinig, witte wijnen worden donkerder van kleur. Komt er een zure, azijnige lucht uit de fles, dan is het zeker. Dan heb je deze fles echt te lang open staan.

Uiteraard ga ik hierbij uit van wijnen die zonder fouten in de fles zijn gekomen. Heeft een fles bij het openen vreemde geurtjes, dan is het zaak daar altijd even aandacht aan te besteden. Extreme rioollucht, een lucht van dode muizen of een muffe, bedompte lucht zijn een teken dat de wijn aangetast is door het een of ander. Zeker als die lucht na even openstaan van de fles niet wegtrekt. Nog steeds is de wijn niet schadelijk voor je gezondheid, maar de lol van het glas wijn is wel helemaal weg. Niet opdrinken dus!

Wilt u graag meer weten over wijn en wijnetiketten? Lees hier verder.

 


De beste wijnbars van Rotterdam

Wijnbars Rotterdam

Heeft u een weekendje naar Rotterdam gepland? Wij geven u geen ongelijk! Behalve dat deze hippe havenstad bekend staat om mooie winkels, moderne architectuur en lekker eten, zit Rotterdam ook vol met fijne wijnbars die behalve voortreffelijke wijnen ook lekkere hapjes serveren. Wij delen onze beste tips voor wijnbars in Rotterdam. Lees snel verder..

1NUL8
Deze knusse wijnbar staat bovenaan dit lijstje, want wát een internationale, tijdloze uitstraling heeft 1NUL8! Gevestigd in een mooi historisch pand waar u dankzij de hoge ramen een goed uitzicht heeft op de levendige straat, biedt deze wijnbar een sfeer waar u zich snel thuis voelt. En niet te vergeten: er worden heerlijke wijnen geserveerd – van Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika tot Italië en Spanje. Ook worden er veel lekkere gerechten geserveerd die uitstekend combineren met de wijnen. Wat dacht u van romige truffel champignonsoep als voorgerecht en dry aged ossenhaas als hoofdgerecht?
Meent 108

L’OUEST
In hartje Rotterdam, in een karakteristiek vooroorlogs pand, vindt u deze pittoreske wijnbar. Heeft u een voorkeur voor de Mediterraanse keuken met vers bereide tapas en een uitgebreide selectie aan charcuterie en fromage, en een grote diversiteit aan smaakvolle wijnen uit zowel de oude als de nieuwe wereld? Dan bent u hier aan het juiste adres! Onze tip: bezoek eens één van de vele wijnproeverijen die hier georganiseerd worden, zeker het proberen waard!
Van Oldenbarneveltstraat 139

Mendoza
Deze mooie wijnbar serveert – de naam zegt het eigenlijk al – Argentijnse wijnen voornamelijk uit de Mendoza-streek. Een zeer uitgebreide wijnkaart van meer dan 90 Argentijnse wijnen waarvan zelfs meer dan 30 wijnen per glas is wat deze wijnbar typeert. Bent u een echte wijnliefhebber, dan behoort een proeverij ook tot de mogelijkheden onder het genot van heerlijke hapjes. Mendoza is gelegen op één van de mooiste plekjes in Hillegersberg en leent zich uitstekend voor een borrel of lunch, maar ook zeker voor bedrijfsuitjes.
Weissenbruchlaan 149

Vineum
De naam ‘Vineum’ komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘de wijngaard’. Deze kleine maar fijne wijnzaak (met een bar direct naast het restaurantgedeelte) is gevestigd is een statig en klassiek herenhuis. De eigenaar, die tevens sommelier is, besteedt veel aandacht aan wijnen en op de wijnkaart prijken dan ook voornamelijk klassieke wijnlanden met uitstekende wijnen.
Eendrachtsweg 23

Wilt u meer tips voor mooie wijnbars, maar dan in Amsterdam? Lees hier verder.


De mooiste wijnbars van Brussel

Wijnbars Brussel

Brussel, de stad van Bourgondisch eten, pittoreske straatjes, hippe concept stores én mooie wijnbars. Bent u een weekendje naar deze Belgische stad aan het plannen en wilt u graag weten waar de leukste wijnbars van Brussel te vinden zijn? Wij zetten onze beste tips voor u op een rijtje..

Le Petit Canon
Het eerste waar u ziet zodra u bij deze charmante wijnbar binnenstapt is de authentieke sfeer van het pand: antieke luchters worden stijlvol gecombineerd met een lichtblauw plafond. Het is dé ideale plek voor de echte wijnliefhebbers dankzij het uitgebreide assortiment van wijnen binnen verschillende prijsklassen.
91 Rue Lesbroussart 

Etiquette 
Etiquette is een wijnbar en wijnwinkel in één, en ademt een elegante en rustgevende sfeer uit. Gaat u samen met vrienden een weekendje naar Brussel, dan is Etiquette dé plek om naartoe te gaan. Ook voor speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, of een business lunch is dit een aanrader. Wijnliefhebbers hebben meer dan genoeg keuze: de wijnbar serveert meer dan 70 verschillende wijnen van over heel de wereld. Onze tip: combineer de heerlijke wijnen met tapas, charcuterie en kazen die ’s avonds ook te bestellen zijn. Extra leuk: Etiquette heeft zelfs wijn van de tap!
Emile De Motlaan 19

Le Mangeoire 
Een stel uit Parijs liet de Franse hoofdstad achter zich om een meer ontspannen leven te leiden in Brussel en opende daar deze fijne wijnbar, Le Mangeoire. De Parijzenaars Camille, van Italiaanse komaf, en Jérémy zijn echte fijnproevers die de mooiste wijnen en lekkerste gerechten serveren. Ook de inrichting is een bezoek waard, denk een met hout beklede toonbank met charcuterie en kazen van kleine lokale producenten, een kruideniershoeks met verschillende natuurwijnen, ansjovis en nog veel meer.
Congresstraat 3

Il Viticolo
In het hart van Brussel is Il Viticolo gelegen, een wijnbar die alle geneugten van Italië heeft: heerlijke, verse pasta’s en de mooiste Italiaanse wijnen, van Piëmonte en Toscane tot aan Sicilië en Venetië. Als u een liefhebber bent van de Italiaanse keuken, dan mag u deze wijnbar zeker niet missen!
Archimedesstraat 18

Heeft u een weekend gepland in Antwerpen? Lees dan hier onze beste tips voor het drinken van een lekker glas wijn!