Oogst 2014 van Spaans & Oostenrijks wit

Wijnen Spanje en Oostenrijk

Bij een recente proeverij voor wijnmagazine de Wijnkoers werden uiteenlopende witte wijnen geproefd: Oostenrijkse Grüner Veltliner, Alberiño uit het Spaanse Rias Baixas en Verdejo uit Rueda, ook uit Spanje. (Die laatste twee gebieden zijn overigens onderling net zo verschillend als Oostenrijk en Spanje dat zijn) Hoe was de oogst van 2014 voor deze wijnen?

gruner veltliner

TIP wijn

 

Grüner Veltliner 2014 – Oostenrijk
Na een milde winter en een prachtig begin van het seizoen kregen de Oostenrijkse wijngaarden in 2014 te kampen met de natste meimaand in 200 jaar. Dat vormde natuurlijk een enorme uitdaging voor de wijnboeren. Gelukkig is Grüner Veltliner een stevige druif die goed tegen eventuele rot kan; het grootste deel van de aanplant doorstond de regens dan ook onaangetast. Percelen met goede afwatering waren verder in het voordeel: goed gedraineerde, klassieke topwijngaarden versloegen de percelen van middelmatige kwaliteit met vlag en wimpel! De zomer die op deze natte periode volgde, bleef koud en kil. Vooral augustus was erg bewolkt en de zon liet zich maar mondjesmaat zien. September was opnieuw erg nat en pas in oktober keerde het tij. Om rijp fruit te kunnen oogsten, moesten de boeren veel geduld uitoefenen. Het fruit gezond houden in deze zenuwslopende tijd was hun grootste zorg. Gelukkig profiteerden de aroma’s en smaakstoffen enorm van de langere hangtijd aan de stok. En hoewel sommigen tot 10% verlies aan volume moesten incasseren vanwege de strenge selectie van het fruit, zijn de berichten over de jaargang 2014 optimistisch. Volgens de berichten uit Oostenrijk zijn de Grüner Veltliners fruitig, hebben ze een milde zuurstructuur en zijn ze slank tot iets ronder in de mond.

Wist u dat … er ook een Roter Veltliner is, maar dat die geen familie is van de Grüner Veltiner?

rueda

TIP wijn

Verdejo 2014 – Rueda
Verdejo is niet de enige witte druif van Rueda, maar wel de belangrijkste. Tot de jaren 70 van de twintigste eeuw kwamen er sherry-achtige wijnen uit dit gebied, gemaakt van de Palomino-druif. Deze wijnen vonden vooral lokaal hun afzet. Rioja-producent Marqués de Riscal was verantwoordelijk voor de enorme omslag die sindsdien heeft plaatsgevonden. Op zoek naar een gebied waar het bedrijf goede witte wijnen kon maken, kwam het terecht in Rueda, waar vooral de Verdejo veelbelovend bleek. Sindsdien zijn meer Rioja-producenten deze weg ingeslagen: rood maken ze in Rioja, wit in Rueda. En met succes, want de droge, knisperende witte wijnen met hun indrukken van groene kruiden en grapefruit hebben hun weg over de hele wereld inmiddels gevonden. 2014 was voor Rueda een uitstekend jaar. Van oktober 2013 tot maart 2014 viel er voldoende regen om de reserves aan te vullen. De winter en lente waren erg zacht, waardoor de bloesems van de druivenstok vijftien dagen eerder dan normaal bloeiden. Richting zomer werd het steeds warmer, met af een toe een beetje regen. Juli en augustus waren relatief koel, droog en zonnig. Hoge temperaturen in augustus zorgden voor een uitstekende rijping van de druiven. Het fruit kon daardoor eerder dan verwacht geoogst worden. Het droge weer tijdens de oogsttijd zorgde voor veel aromastoffen, perfect rijpe druiven en een stevige zuurgraad.

Wist je dat … het hier zo droog is dat men vroeger in de lente rondom de wijnstok een greppeltje groef, om de lenteregens op te vangen?

Albariño 2014 – Rías Baixas
Rías Baixas vormt hét kwaliteitswijngebied voor witte wijnen in Galicië, in het noordwesten van Spanje. Deze streek staat bekend om zijn vochtige en koele Atlantische klimaat. Traditioneel worden de druiven dan ook over pergola’s geleid; hierdoor kan de wind de ranken goed drogen. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker modernere geleidingswijzen in Rías Baixas, met de wijnranken goed gesnoeid en in de wind. Het groeiseizoen van 2014 bleek ook hier natter en kouder dan normaal. Alertheid was daarom het devies, want ziektes als meeldauw liggen altijd op de loer. Al met al zijn de wijnboeren in Rías Baixas echter tevreden over het resultaat. De Albariño-druif is een robuuste druif die goed gedijt in dit koele klimaat en vroeg rijpt. Albariño vormt de hoofdmoot van de Rías Baixas-wijnen, al wordt hij ook vaak geblend met andere lokale druiven. Er zijn binnen het herkomstgebied Rías Baixas vijf verschillende subzones: Val do Salnés, O Rosal, Condado do Tea, Soutomaior en Ribeira do Ulla. In alle vijf de zones overheersen bodems van graniet, die de wijnen een heerlijke mineraliteit geven. Val do Salnés ondervindt daarbij de meeste invloed van de Atlantische Oceaan.

Wist je dat… de DO Rías Baixas het enige herkomstgebied van Spanje is waar alleen witte wijn wordt gemaakt?


Zelf wijn importeren, het lijkt zo makkelijk…

Wijnkoers 4

Als mensen horen dat ik veel over wijn weet, vragen ze altijd eerst of ik wijn importeer. Mijn antwoord is dan steevast: gelukkig niet. Het lijkt namelijk zo leuk, maar eerlijk gezegd, het is mij te veel gedoe. Ooit haalde ik samen met een groep liefhebbers een pallet wijn uit Italië naar Nederland. Wat een heisa dat allemaal niet opleverde: zorgen voor transport, informeren bij de douane, verdelen van de wijnen over de afnemers. En dan was die pallet nog maar een eenmalige actie.

Regels, regels, regels
Als je professioneel wijn gaat importeren, moet je om veel zaken denken. Je moet je bijvoorbeeld melden bij de Kamer van Koophandel, bij het Productschap Wijn en bij de Douane. Je betaalt accijns, milieuheffingen voor het afvoeren van glas, karton en houten pallets, en misschien ook invoerrechten. En dan de documenten die je moet doornemen en tekenen: geleidedocumenten voor transport door niet EU-landen als Zwitserland bijvoorbeeld, en nog veel meer ingewikkelds.

Is de wijn eenmaal in Nederland, dan moet je vervolgens nadenken over een prijsstelling. Waarbij je rekening houdt met de accijnzen en de kosten die je hebt gemaakt. Zie dat allemaal maar eens te passen binnen de regels! Al die regels staan uitgelegd in een brochure van het Productschap Wijn, maar toch. Nee, laat mij dan maar gewoon wijn kopen in Nederland. Of soms wat flesjes meebrengen van vakantie.

Zelf importeren, via de Wijnbeurs
Er zijn natuurlijk ook andere oplossingen. Want ik geef toe: zelf wijn importeren heeft wel wat. Sommige wijnhandels bieden tegenwoordig de mogelijkheid invloed uit te oefenen op wat er door hen geïmporteerd wordt. Zo kun je wel meebeslissen over wat je lekker vindt en naar Nederland haalt, maar heb je niet de rompslomp die daarbij komt kijken.  Ook de Wijnbeurs biedt die mogelijkheid, maar wel exclusief voor Premium leden.

Wijnbeurs Wijnclub
Deze bijzondere club wijnliefhebbers selecteert en importeert al 37 jaar samen met de specialisten van de Wijnbeurs talloze wijnen. Zes keer per jaar verschijnt de Wijnkoers, waarin die wijnen en de selectieproeverijen beschreven staan. Premium leden krijgen het Wijnkoers magazine exclusief toegestuurd. Eerder dit jaar werd in de Wijnkoers bijvoorbeeld aandacht besteed aan wijnen uit de Loire en de Beaujolais, maar ook aan talloze toppers uit Italië, zoals Piemonte, Veneto en Toscane. Altijd staan kwaliteit én betaalbaarheid voorop. In het komende nummer staan prachtige rode en witte wijnen uit Australië en frisse, mineralige Chablis in de spotlight. Speciale aandacht is er ook voor het moderne bedrijf Elderton, in de Barossa Valley, met zijn krachtige rode kanjers van soms wel meer dan 100 jaar oude stokken.

Geïnteresseerd geraakt? Op de website van de Wijnbeurs lees je alles over de voordelen van het  Premium lidmaatschap. Beslis jij nog deze winter mee over de import van je favoriete wijnen?

Wijnkoers 4


Super Tuscans uitgelegd én geproefd

Wijnhuis Argiano

De term Super Tuscans werd vier decennia geleden voor het eerst gebruikt. Het heeft voor grote opwinding maar ook verwarring gezorgd. Want een Super Tuscan is niet één bepaalde wijn, met een herkenbaar smaakprofiel. Enerzijds zijn Super Tuscans Toscaanse wijnen van alleen internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot; anderzijds kan een Super Tuscan ook een blend zijn van internationale druiven mét Sangiovese.

Wijnhuis Argiano

Eén van de interessantste huizen die op de proeftafel stonden, was Argiano. Dit wijnhuis is gelegen ten zuiden van het stadje Montalcino, in het zuidelijker en lager gelegen deel van het herkomstgebied. Argiano – van Ara Jani, Tempel van Janus, waartoe de landerijen in de Romeinse tijd ooit behoord zouden hebben – maakt al eeuwen wijn in de streek.

Door internationale druiven te gebruiken, mochten deze wijnen niet als DOC-wijn gelabeld worden. Dit is dan ook wat de wijnen die met deze term aangeduid worden, met elkaar gemeen hebben: het feit dat ze gelabeld zijn als IGT (Indicazione geografica tipica). Ze staan daarmee eigenlijk een stapje lager op de ladder dan een DOC-wijn. Maar hun kwaliteit is veel hoger! Super Tuscans zijn anno 2014 naast Sangiovese ‘de andere wijnen van Toscane’, wereldberoemd en erg gewild! Mede door de hoge waardering van de internationale wijnpers is de vraag naar Super Tuscans groot en behoren ze tot de kostbaarste wijnen van Italië.

Bolgheri, oergebied van de Super Tuscan

De twee eerste en meest bekende Super Tuscans, Sassicaia en Ornellaia, komen van wijngaarden van leden van de familie Antinori, gelegen in het gebied dat nu de status van DOC Bolgheri heeft. In de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen Sassicaia en Ornellaia ontstonden, bestond de DOC Bolgheri echter nog niet, en produceerde het gebied uiterst simpele rode en witte wijnen. Inmiddels is het potentieel van dit oergebied van de Super Tuscan ontdekt, dankzij een aantal eigenwijze wijnmakers die eens iets anders dan anders probeerden. Investeerders kopen er nu wijngaarden aan of planten nieuwe, zoals de beroemde Piemontese wijnmaker Angelo Gaja. Bolgheri is de naam van een stadje aan de rand van het kustgebied van Toscane, de Maremma. Van oorsprong was dat een moerassig gebied, ongeschikt voor wijnbouw, totdat eind 19e-begin 20ste eeuw de moerassen gedempt werden en er vruchtbare landbouwgrond beschikbaar kwam. De DOC Bolgheri produceert sinds 1994 rode wijnen van onder andere Cabernet Sauvignon en Merlot, druivenrassen die het hier bij de zee in het – vergeleken met het hart van Toscane – iets gematigder klimaat uitstekend doen. Sangiovese mag overigens ook gebruikt worden in de Bolgheri-wijnen, maar in beperkte mate.

Wilt u graag de uitslag van de proeverij, neem dan contact op met de accountmanager van onze Premium leden Jim James. Wilt u graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs.


Top Riesling: uit Pfalz en Rheingau

Weingut Johannishof

De Rheingau en de Pfalz: wijnliefhebbers denken dan onmiddellijk aan één ding. Riesling! Uit deze twee beroemde Duitse wijngebieden langs de Rijn komt een aantal van ’s werelds beste witte wijnen, al eeuwen.

Weingut Johannishof

Johannes Eser behoort tot de nieuwe generatie wijnbouwers die de wijnen van de Rheingau, na een forse dip in de kwaliteit en de verkopen in het midden van de jaren ‘80, weer op de kaart hebben gezet.

De oudste vermelding van Riesling dateert waarschijnlijk uit 1435 en staat in een document dat een relatie heeft  met het beroemde Kloster Eberbach, in de Rheingau. Dit gebied in Duitsland geldt dan ook als de bakermat van de Riesling. Al sinds de middeleeuwen zijn Rijnwijnen, ook uit de Rheingau, zeer geliefd in ons land. En ook de Engelsen wisten deze witte wijnen wel te waarderen. Zij noemden ze veelal Hock, naar het plaatsje Hochheim in de Rheingau! Onder kenners gelden de wijnen van deze laatrijpende druif als de absolute top van de witte wijnen. Wijnschrijvers als Jancis Robinson zijn er gek op (en eerlijk gezegd is het ook één van de favoriete druiven van deze auteur).

Een blik op de kaart

Om deze gebieden te leren kennen, is het altijd goed even op een kaart te kijken. Waar de Rijn op zijn weg naar het noorden plotseling een bocht naar links maakt, bij Wiesbaden, begint de Rheingau. Slechts 30 kilometer verder voorbij Rüdesheim, tegenover Bingen, eindigt de wijnstreek weer. Een heel eind ten zuiden daarvan, als u Rheinhessen bent doorgereden, komt u enige tientallen kilometers ten zuiden van Worms in de Pfalz. De wijngaarden liggen hier niet zoals in de Rheingau op de steile hellingen langs de rivier, maar aan de rand van het uitgestrekte Pfalzer Wald. Vanaf de hoger gelegen hellingen is de Rijn echter wel nog te zien, over de vlakte – de Rheinebene – heen. Uit deze twee wijngebieden proefden we voor u Riesling, en selecteerden er vier. De vijfde geselecteerd wijn is een Top Riesling van een Oostenrijkse producent, die als Piraat blind tussen de andere Rieslings was geplaatst. Het zijn trouwens niet de minste huizen die wij u hier presenteren: want beroemde namen als Dr. von Basserman-Jordan, Domdechant Werner en Weingut Johannishof zijn vertegenwoordigd. Alle vier de wijnhuizen zijn aangesloten bij het VDP, het Verband Deutscher Prädikatsweingüter. Deze organisatie van kwaliteitsbewuste wijnproducenten staat al 100 jaar garant voor de beste wijnen van de edelste druivenrassen.

Op de proeftafel

Voor de Wijnkoers werden ongeveer 70 wijnen blind geproefd uit Pfalz en Rheingau. Wilt u graag de uitslag van de proeverij, neem dan contact op met de accountmanager van onze Premium leden Jim James. Wilt u graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs.


Twee keer Down Under

De ‘Gumtree’ van het etiket van Willunga 100

Meestal noemen we de wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland in één adem. Toch zijn er grote verschillen, niet alleen in de ontstaansgeschiedenis van de wijnindustrie, maar ook in klimaat en terroir. Daarom leggen we het graag een keer uit en proeven we het beste van beide wijnlanden.

De ‘Gumtree’ van het etiket van Willunga 100

Het bedrijf Willunga 100 werd in 2005 opgericht door een aantal grootheden uit de wijnwereld, met als doel in Australië wijnen te maken die én het karakter van het druivenras én de specifieke kenmerken van het terroir uitdrukken, voor een betaalbare prijs. Vooral dat laatste was belangrijk, want icoonwijnen had Australië op dat moment al genoeg, maar écht goede wijnen in het middensegment nog niet.

Koel klimaat Nieuw-Zeeland

De kwaliteit van de Nieuw-Zeelandse wijn wordt vooral bepaald door het koele, maritieme klimaat. Dé sleutel tot het Nieuw-Zeelandse succes ligt in de combinatie klimaat, bodem en mensen! Nieuw-Zeeland wordt door een bergrug afgeschermd van de regens die vanaf de oceaan en Australië overkomen. De wijngaarden liggen – vooral op het Zuidereiland – in de beschutting van die bergen, zoals die van Kiwi Walk (zie foto). Nergens is de zee ver weg. De zon schijnt er circa 2.200 uur per jaar en verkoelende briesjes vanuit zee zorgen voor een lang rijpingsseizoen. De balans tussen de zuren en de fruitigheid van de wijnen uit Nieuw-Zeeland is daardoor echt uniek te noemen.

Warm en vochtig Australië

De Australische wijngaarden daarentegen liggen meestal in een veel warmere én vochtigere omgeving, meer geschikt voor druivenrassen met een mediterrane achtergrond. De bodems in Australië bestaan uit veel ouder gesteente; Nieuw-Zeeland is de laatste landmassa die gevormd werd, en bestaat uit diverse, jonge, soms vulkanische gesteentes; het land is eigenlijk nog in ontwikkeling.

Geschiedenis

Terwijl de Australische wijngaarden regelmatig nog stokken hebben van meer dan 100 jaar oud, begon serieuze aanplant in Nieuw-Zeeland pas 40 jaar geleden! De Australische wijnbouw ontstond immers door vooral Duitse en Italiaanse immigranten in de 19e eeuw, terwijl de Nieuw-Zeelandse wijnbouw stamt uit de jaren ’70 van de 20ste eeuw. Nog altijd is de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie klein van omvang: in 2010 waren er maar 670 bedrijven actief, het merendeel familiebezit. Totaal aantal hectare in productie is 33.600 hectare. In Australië is de macht aan de grote, zeg maar rustig mega-, concerns, die fruit opkopen door heel het land. Totaal aantal hectare in productie is hier 157.000!

Druivenrassen

Nieuw-Zeeland is op dit moment vooral bekend om zijn Sauvignon Blancs en Pinot Noirs, twee druivenrassen die het vooral goed doen in een koel klimaat. Australië staat bekend om krachtige rode wijnen van bijvoorbeeld Shiraz (=Syrah) en stevig wit van Chardonnay.

Op de proeftafel

Voor de Wijnkoers werden ongeveer 70 wijnen blind geproefd uit Australië en Nieuw-Zeeland. Wilt u graag de uitslag van de proeverij, neem dan contact op met de accountmanager van onze Premium leden Jim James. Wilt u graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs.


Hongarije en Hongaarse wijn uitgelegd

Wijngaard van Vylyan in Hongarije

Wat hebben de woorden Sopron, Eger, Villány en Szekszárd met elkaar gemeen? Als je een beetje thuis bent in Midden-Europese geografie, herkent je hierin misschien Hongaarse streken. En dan zit je helemaal goed! Het zijn namelijk de namen van vier wijngebieden in Hongarije met een belangrijke productie van rode wijn.

Als er één land is met lastig leesbare wijnetiketten, dan is het Hongarije wel. Helaas herkennen wij vanwege de afwijkende taalfamilie erg weinig woorden en begrippen in het Hongaars, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen! Want de Hongaarse wijnen zijn steeds vaker kwaliteitswijnen. Door ze te proeven en te drinken, leren we vanzelf wat termen als fehér, kek of edes betekenen én waar al die fraaie wijnen vandaan komen.

Voornamelijk wit

Voor deze Wijnkoers proefden wij een reeks Hongaarse wijnen. Het land staat voornamelijk bekend om zijn uitstekende witte wijnen (70%). In totaal staan er circa 65.000 hectare wijnstokken, verspreid over het hele land, in 22 wijnregio’s. De bekendste streek is ongetwijfeld Tokaj in het noordoosten van het land, waar de beroemde zoete Tokaji vandaan komt. Deze wijn voor koningen en keizers heeft al eeuwen een grote roem en wordt gelukkig nog steeds gemaakt. Hongarije is een land van zowel inheemse als internationale druivenrassen. Riesling Italico of Olaszriesling staat het meest aangeplant, gevolgd door Müller-Thurgau en Furmint. Daarnaast is er een hele reeks interessante (witte) druivenrassen met namen als Ezerjó, Hárslevelü en Leányka. Voor rood – in totaal slechts 30% – staat er vooral Kékfrankos, wat ze in buurland Oostenrijk Blaufränkisch noemen, hoofdzakelijk in de vier genoemde gebieden Sopron, Eger, Villány en Szekszárd. Andere vaker voorkomende rode druivenrassen zijn Zweigelt, Kékoporto, Kadarka, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir en Cabernet Franc.

Klimaat

Voor het klimaat van wijnland Hongarije is vooral de grote Pannonische laagvlakte van belang, samen met het feit dat er geen watermassa’s van enige omvang zijn, met uitzondering van het Balatonmeer. Daarnaast hebben de Donau en de Oostenrijkse Neusiedlersee een aanzienlijke invloed op het klimaat. Over het algemeen zorgt het overheersende landklimaat voor ijzig koude winters en hete droge zomers. Vanwege de vrij noordelijke ligging – op dezelfde breedtegraad als Bourgogne – kunnen er in Hongarije toch aromatische wijnen met een goede zuurbalans worden gemaakt. De rode druivenrassen rijpen vooral goed in het zuiden.

Lange geschiedenis van Hongaarse wijn

Hongarije heeft een lange wijngeschiedenis, waarin de communistische tijd nog zeker niet vergeten is, maar wel steeds meer op de achtergrond raakt. De Romeinen hadden er al wijngaarden in hun provincie Pannonia. Een bekend gebied ook nu nog is Eger, waar de Egri Bikaver, het Stierebloed van Eger, vandaan komt. In het verleden werd deze wijn gemaakt van voornamelijk Kadarka, tegenwoordig nemen druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot het steeds vaker over. In totaal mogen 13 verschillende druivenrassen deel uitmaken van de blend! Het gebied waar de geselecteerde wijnen vandaan komen, Villány, ligt in het uiterste zuiden van Hongarije. De bodem bestaat er uit löss en klei over kalksteen en de wijngaarden liggen op glooiende, op het zuiden gerichte hellingen. Wijn werd er al door Kelten en Romeinen gemaakt. Door de eeuwen heen zijn nieuwkomers hier voor de wijnbouw steeds van groot belang geweest. Zo brachten Duitse immigranten in de 18e eeuw het druivenras Portugieser naar de streek. Ook de huidige Hongaarse wijnbouw heeft veel te danken aan buitenlanders. Investeerders zagen na de val van het communistische regime hun kans schoon en hielpen mee bij de opbouw van nieuwe wijnbedrijven. Zij kochten onder andere voormalige staatsbedrijven op. Daarnaast was het privébezit nooit volledig verdwenen in Hongarije. Zo konden wijnboeren met wijngaardbezit in de familie de draad, mede dankzij die buitenlandse investeerders, snel weer oppakken.

Hongaarse wijn op de proeftafel

Voor deze eerste Hongaarse proeverij in de 36-jarige geschiedenis van de Wijnkoers, kwam een wilde pluimage aan proefflessen binnen. Van Tokaji, Furmint, Rizling, Irsai Olivér, Pinot Gris, Chardonnay en Sauvignon Blanc bij wit, tot Kékfrankos, Portugieser, Bikavér, Syrah, Pinot noir, Zweigelt, Cabernet en Merlot bij rood. Wilt u graag de uitslag van de proeverij, neem dan contact op met de accountmanager van onze Premium leden Jim James. Wil je graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs.


Beroemde Italiaanse wijnen: Van Barolo tot Vino Nobile

Barbaresco Italie op de proeftafel

Barolo, Barbaresco en Barbera; Chianti en Vino Nobile di Montepulciano. Klinkende namen, beroemde wijnen, allemaal uit Italië. Beroemde Italiaanse wijnen die op sommige gebieden overeenkomsten vertonen, op andere juist weer helemaal niet. We zetten de vijf D.O.C.G’s voor u op een rij, en haalden er de beste wijnen uit. Maar wat zijn nu die overeenkomsten en verschillen?

Het huis van Elio Sandri maakt traditionele Barolo’s en Barbera’s, maar doet niet mee aan wedstrijden, zendt geen wijnen in voor puntentellingen en heeft niet eens een bord aan de weg om de goed verborgen cantina te vinden. Op de vraag waarom men zo geheimzinnig doet, was het antwoord: “Wij willen alleen maar goede wijn maken, waar de mensen van kunnen genieten, voor een betaalbare prijs, Basta!”

Het huis van Elio Sandri maakt traditionele Barolo’s en Barbera’s, maar doet niet mee aan wedstrijden, zendt geen wijnen in voor puntentellingen en heeft niet eens een bord aan de weg om de goed verborgen cantina te vinden. Op de vraag waarom men zo geheimzinnig doet, was het antwoord: “Wij willen alleen maar goede wijn maken, waar de mensen van kunnen genieten, voor een betaalbare prijs, Basta!”

Overeenkomsten

Allereerst natuurlijk: het zijn zonder uitzondering allemaal rode wijnen! Een witte Barolo of Chianti zult u nimmer tegenkomen, noch een witte Barbaresco, Barbera of Vino Nobile. De wijnen komen verder allemaal uit twee zeer beroemde Italiaanse wijngebieden: Barolo, Barbaresco en Barbera uit het noordwesten, uit het land aan de voet van de Alpen, Piëmonte. Chianti en Vino Nobile di Montepulciano uit het zonnige midden van Italië, Toscane. Een andere overeenkomst is de status: alle vijf de wijnen behoren tot de top van de Italiaanse wijnpiramide, gewild over de hele wereld, geliefd bij iedere doorgewinterde wijnliefhebber. Het zijn daarbij stuk voor stuk wijnen met een lange en rijke geschiedenis. Niet voor niets hebben ze alle vijf de aanduiding DOCG, de hoogste aanduiding binnen het Italiaanse herkomstsysteem. Meer overeenkomsten zijn er op het gebied van de inzetbaarheid: het zijn over het algemeen stevige, krachtige rode wijnen, met veel structuur. Een maaltijd erbij is zeer aan te bevelen, al kan een goed glas Chianti of Barbera ook nog wel eens lekker zijn bij een hartig borrelhapje. En een gerijpte Vino Nobile voor de open haard is ook niet te versmaden!

Verschillen

Verschillen zijn er natuurlijk ook: Barolo en Barbaresco zijn gemaakt van het stevige druivenras Nebbiolo. Barbera is al de naam van het druivenras, wat u overigens ook elders in Italië aantreft. Chianti en Vino Nobile worden gemaakt van hoofdzakelijk Sangiovese, al heeft de druif in het ene gebied een andere lokale naam dan in het andere.

Elk van deze druiven geeft zijn eigen smaak en structuur aan de wijnen. De Sangioveses worden vaak gekenmerkt door tonen van rijpe rode kersen; ook in de aroma’s van de Nebbiolo treft u kersen aan, maar aangevuld met bijvoorbeeld rozen en teer.

Uiteraard spelen hier de mate van het gebruik van houten vaten en de toegepaste vinificatietechnieken ook een rol. Om maar niet te spreken van het terroir: de bodem en de microklimaten. Heel belangrijk zijn tevens de rijpingstijden. In onderstaand overzicht vindt u de tijd dat de diverse wijnen op hout doorbrengen. Daar zitten grote verschillen tussen!

Tot slot: de Barbera’s zijn de wat lichtere broertjes van de Sangioveses en Barolo’s, al zijn er ook hier natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen. Het kan heel goed zijn dat er Sangioveses zijn die lichter van body en structuur zijn dan sommige Barbera’s!

Beroemde Italiaanse wijnen op de proeftafel

Voor de Wijnkoers zijn 5 Barbera d’Asti’s, 14 Barbera d’Abla’s, 10 Barolo’s, 10 Barbaresco’s en 12 Chianti’s blind geproefd. Wilt u graag de uitslag van de proeverij, neem dan contact op met de accountmanager van onze Premium leden Jim James. Wilt u graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs.

Barbera's op de proeftafel


Bordeaux 2012: een uitdagend jaar

Château Lafite-Rothschild

Bordeaux had in 2012 een lastig jaar. In de lente regende het fors en de zomer bracht zes hete weken op rij zonder regen. Vervolgens was eind september weer nat, gevolgd door forse regenval in oktober. Daarmee vormt het oogstjaar 2012 een contrast met 2011, waar een vroege oogst volgde op een prachtig voorjaar en een droge, maar niet te hete zomer. Omdat de natuur in 2012 drie tot vier weken achter liep is ‘rijp fruit’ oogsten dit jaar niet vanzelf gegaan.

Bijna alle wijnmakers benadrukten dat het noodzakelijk was om in 2012 ‘groen’ te oogsten, om de overgebleven trossen alle ruimte te geven om wel rijp te worden. Deed men dit niet, dan leverde dit onvermijdelijk groene, onrijpe wijnen op. Ook op de sorteertafels bleek het een hele klus om al het onrijpe fruit zoveel mogelijk te elimineren. Kort samengevat is 2012 een uitdagend jaar, waar alleen Châteaux met de juiste expertise en financiële middelen memorabele wijnen hebben gemaakt. Het grootste deel van de oogst heeft Bordeaux opgeleverd voor de middellange termijn, en zal over een jaar of twee al op dronk komen, veel eerder dan bijvoorbeeld 2010. Alleen de beste wijnen van 2012 zullen langer kunnen worden opgelegd.

Linkeroever

De laatrijpende Cabernets vormden dit jaar een probleem voor veel Châteaux. Alleen de gerenommeerde Crus slaagden erin hoogstaande wijnen te maken. Dit geldt natuurlijk voor de 1ers Grands Crus, maar ook voor de zogeheten ‘Super Seconds’, zoals Montrose, Cos en beide Pichons en ‘Flying Fifths’, zoals o.a. Pontet-Canet en Lynch Bages. Lafite-Rothschild is weer eens kandidaat voor de wijn van het jaar; Château Margaux produceerde een wijn van sublieme elegantie (slechts 34% van de oogst ging in de ‘Grand Vin’); Mouton-Rothschild toonde zich in zijn vertrouwde, indrukwekkende, brede stijl. In de Graves stalen beide Haut-Brions de show met wijnen die de jaargang lijken te ontstijgen, in zowel wit als rood. Ook Pape-Clément en Haut-Bailly zijn dit jaar noemenswaardig. Voor droge witte Graves zijn er in 2012 successen geboekt door Domaine de Chevalier en Smith-Haut-Lafitte.

Rechteroever

De omstandigheden waren in 2012 gunstiger voor Merlot; in Saint-Emilion leverden Ausone, Cheval Blanc en bijvoorbeeld Clos Fourtet briljante wijnen af. Het was echter verbazingwekkend om te zien dat aan deze kant van de rivier vaak gekozen werd voor laat oogsten en lange houtrijping, waardoor veel wijnen flink drogende tannines hebben. Pomerol daarentegen, met zijn kleibodems die goed vocht vasthouden, produceerde enkele hoogtepunten van de jaargang. Met Pétrus en Lafleur vooraan. Ook domeinen als Vieux Château Certan (slechts 2800 kisten gemaakt), L’Eglise Clinet, L’Evangile en La Conseillante maakten veel indruk. En Gazin en Nénin verdienen met hun innemend verleidelijke wijnen ook een eervolle vermelding.

Nu nog niet kopen

Al met al heeft de oogst 2012 in Bordeaux, als je goed zoekt, nog best veel mooie wijnen voortgebracht. Met name de Merlot gedomineerde rechterkant van de Gironde scoort kwalitatief goed. Voor een handvol Topchâteaux kon direct aankopen geen kwaad, maar voor het middenkader van Bordeaux tussen de € 10,- en € 25,- per fles luidt ons devies voor 2012: blijf rustig afwachten. De internationale vraag naar 2012 is klein. En de kans is groot dat u veel mindere goden in een later stadium voor dezelfde prijs of zelfs lager kunt krijgen. Nu dus niet kopen.

Maar goede recente jaren nu wél

Dat geldt echter niet voor de goede tot excellente oogsten van 2009, 2010 en 2011. De vraag hiernaar trekt aan en ze lopen dan ook steeds verder uit voorraad. Daarbij ziet de nieuwe oogst 2013 er voor Bordeaux niet bepaald florissant uit… Waardoor geslaagde oudere jaren straks nog méér in trek komen en de prijzen daarvoor nu al fors aan het stijgen zijn.

‘Best Buys’ nu extra aantrekkelijk

Daarom is het verstandig om nu nog snel wat mooie Bordeaux uit geslaagde jaren te kopen. Hiervoor klopten we voor u aan bij de meest koopwaardige Châteaux van 2010 en 2011 met de vraag of er nog wat van beschikbaar was voor een ‘vrienden prijs’. Bij tien Châteaux vingen we bot. Of de wijn was uitverkocht, of de prijs was al fors gestegen. Maar bij drie Châteaux hadden we prijs en mochten we na lang soebatten een klein plukje kopen voor een zeer interessante prijs.

Wilt u graag weten wat deze kooptips zijn, neem dan contact op met de accountmanager van onze Premium leden Jim James. Wilt u graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs.