Serveertip: Tarte flambée Nicoise bij een Provence rosé

Provence rosé

Met dit heerlijke weer mag een Provence rosé eigenlijk niet ontbreken in huis. Eerder schreven we al over de Provence en de mooie, frisse rosé wijnen die er vandaan komen, waaronder onze eigen REX Rosé. Een wijn die het glas uitspat met klein, delicaat zoet rood fruit zoals framboos en aardbei. Hij heeft een hoge verfijning in de smaak met subtiel rood fruit, mooie frisse zuren en een uitstekende bite, lengte en grip. Nodigt u vrienden of familie uit voor een etentje? Serveer deze rosé dan met tarte flambée nicoise. Lees snel verder voor het recept..

Voor het deeg
300 g speltbloem
7 g gist (één zakje)
150 ml handwarm water
1 tl zout
1 tl gedroogde Italiaanse kruiden

Voor de topping
1 beker crème fraîche (200 g)
1 bosje bieslook
1 teentje knoflook geperst
10 Cherry tomaatjes
½ blikje ansjovisfilets
1 rode ui in ringen gesneden
8 kleine krieltjes met schil
200 g verse tonijn (blikje kan ook)
1 flinke hand rucola
2 hard gekookte eieren in partjes
Balsamico crème
1 handje zwarte olijven zonder pit
Peper en zout

Bereiding
Meng in een kom de gist, bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk er het lauwwarme water in. Kneed tot een mooi soepel deeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen.

Verwarm de oven tot 250 graden. Kook de krieltjes met schil voor 10 minuten in kokend water met wat zout. Meng de crème fraîche met de fijngehakte bieslook, knoflook en breng op smaak met peper en zout. Halveer de gekookte krieltjes en de tomaatjes, snijd de ui in ringen, en de ei in partjes.

Bestrooi het werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm dik. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg erop. Bestrijk het deeg met het crème fraîche mengsel. Verdeel de uien, olijven, ansjovisfilets, halve tomaatjes en krieltjes over het deeg en bak in oven voor 12 tot 15 minuten.

Bak het stukje tonijn in een hele hete koekenpan met antiaanbaklaag in een klein beetje olijfolie voor z’n 30 seconden per kant, haal het direct uit de pan, snijd in mooie dunne plakjes. Haal de tarte flambée uit de oven en garneer met de rest van de toppings, tonijn, partjes ei, rucola en bestrooi met peper en zout. Drizzel er op het laatst nog de balsamico crème overheen. Bon appétit!

Wilt u meer weten over Provence rosé wijnen? Lees dan hier verder.
Wilt u meer weten over lichte gerechten en de juiste wijnen erbij? Lees dan hier verder.
Ontdek hier onze rosé wijnen in het assortiment.

 

 


Zomers, licht en droog: Provence en zijn rosés

Provence wijn

Zon, zee, grote dennebomen en rosé: dat is het eerste waar ik aan denk als het over de Provence gaat. Het is alweer enige tijd geleden dat ik er was, op een camping in de buurt van Fréjus. En ook de wijnen zijn een beetje uit mijn blikveld verdwenen. Gelukkig proefde ik er recent weer een aantal, want er is voldoende aanbod in Nederland. En ik werd weer helemaal bekeerd tot deze wijnen. Niets lekkerder dan een goede droge Provençaalse rosé met dit zomerse weer!

Lange geschiedenis
De Provence kent een lange wijnhistorie die teruggaat tot Griekse kolonies rondom Marseille en de komst van de Romeinen, korte tijd later. Door de eeuwen heen kende het gebied verschillende heersers, en onderging het invloed vanuit onder ander Italië en Sardinië. Dat is terug te zien in de bijzondere druivenrassen die er aangeplant staan. Voor Côtes de Provence zijn er zo’n 13 toegestaan, waaronder Cinsaut, Grenache Noire, Syrah en Tibouren. Daarvan is Grenache de meest aangeplante, gevolgd door Cinsaut en Syrah.

Rosé is en blijft de belangrijkste wijnsoort en dat is al eeuwen zo. Rood staat op de tweede plaats, gevolgd door een heel klein beetje wit. Vooral de nieuwe generatie wijnmakers richt zich op rood, dat echter slechts 15% van de totale wijnproductie uitmaakt.

Droog en licht van kleur
Provençaalse rosé is vaak een blend van meerdere druivenrassen; ieder druivenras wordt apart gevinifieerd, waarna de wijnmakers de optimale assemblage zoeken. Bij deze assemblages speelt Grenache vaak de hoofdrol. De karakteristieke rosé van de Provence is licht van kleur en droog. In 1999 werd er speciaal voor het verbeteren van de productietechnieken een Centrum voor Rosé- onderzoek ingericht, het enige in zijn soort in de wereld. Het centrum richt zich vooral op kwaliteitsverbetering, want ondanks de grote naam voor Provençaalse rosé blijft er ook wijn van minder goede kwaliteit geproduceerd worden.

Speciaal glas
De status van deze rosé is hoog. Zo hoog, dat de wijn recent zelfs een eigen glas kreeg. Special voor Provençaalse rosé ontwikkelde de Oostenrijkse firma Riedel een eigen wijnglas. De vorm daarvan accentueert de subtiele aroma’s en laat het karakter van de wijn optimaal tot zijn recht komen.

Wijn-spijs
De lekkerste wijn-spijscombinaties? Die maak je natuurlijk tussen een Provençaalse rosé en een gerecht uit de streek. De bekende vissoep, bouillabaisse bijvoorbeeld, of gewoon een lekker gegrild visje. Maar eigenlijk smaakt deze rosé bij iedere lichte maaltijd. Probeer het eens uit!

Wilt u graag meer weten over rosé wijnen? Lees dan hier verder!
Bent u benieuwd naar het rosé assortiment van de Wijnbeurs? Bekijk dan hier alle rosé wijnen!


Tips voor heerlijke kreeftgerechten met wijn

Kreeften en wijn

De eerste Oosterscheldekreeften zijn weer aan wal, het kreeftenseizoen is officieel begonnen! Dit betekent dat de kreeften van eigen bodem volop in de vishandel te vinden is. Waarom is dat reden voor een feestje volgens ons? Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat de kreeften uit Zeeland in DNA-structuur afwijken van hun familieleden elders op de wereld. Hierdoor hebben ze een fijnere en meer subtiele smaak. Vergeet ook de korte – en minder stressvolle – reis van de zee naar het bord niet.

Omdat wij echte kreeftliefhebbers zijn en we graag samen met u het seizoen willen inluiden hebben we de 4 lekkerste kreeftgerechten mét bijpassende wijnen op een rijtje gezet. Tover deze pronkstukken met kreeft op tafel en uw diner kan niet meer misgaan! Voor tijdens een verjaardagsdiner, een welkomstdiner of gewoon op een maandagavond. Eet smakelijk!

  • Asperges met kreeft, gorgonzolacrème en kruidensalade
    Dit recept is ideaal als voorgerecht of als u wat minder trek heeft. Het smaakt niet alleen heerlijk, maar ziet er ook nog eens mooi uit. Combineer de asperges met kreeft met de Chablis. Deze heerlijke Franse witte wijn kenmerkt zich door de uitgesproken Chablis-terroir, rijp steenfruit en een lichte ziltigheid dat erg lekker smaakt bij kreeft.
    Bekijk het recept hier.
  • Pizza met kreeft
    Behalve op kreeft zijn wij bij de Wijnbeurs ook dol op pizza. Deze pizza mét kreeft is dan ook één van onze favorieten om thuis te bereiden. Dit gerecht maak je met verse ingrediënten waardoor het een echt luxe gerecht wordt. Ideaal in de zomer! Een wijn die mooi bij dit recept past is de Verdejo uit Spanje. Deze rijke witte wijn heeft behalve fris zuur ook een klein, subtiel zoetig vetje, net als kreeft. Behalve bij kreeft past deze Spaanse kanjer ook bij serranoham en asperges.
    Bekijk het recept hier.
  • Kreeft van de grill
    Onze tip bij de gerecht: om een verse kreeft te grillen, is het het lekkerst om de kreeft eerst te koken totdat deze half gaar is, voor nóg meer smaak. Serveer dit gerecht aan uw gasten met de Setzer, een Oostenrijkse witte wijn die knapperig gefruit van smaak is met krokante appel, peer, citrus, Reine Claude en een licht ziltige afdronk.
    Bekijk het recept hier.

Heeft u meer zin in een stevig hoofdgerecht? Lees dan hier verder.


De ideale wijnen en gerechten voor de Paasbrunch

Wijnblog Paasbrunch

Het is eindelijk weer lente, én bijna Pasen! Tijd om mooie wijnen en lekkere gerechten in huis te halen voor een feestelijke Paasbrunch met vrienden en familie. Wij delen graag onze beste tips voor heerlijke gerechten en bijpassende wijnen. Lees ze hier..

Sandwich met gerookte kip en paprika (voor 4 personen)
Wat heeft u nodig? 4 gegrilde paprika’s, 160 gram gerookte kipfilet, 15 gram verse peterselie, 8 sneetjes casinobrood, 4 eetlepels mayonais.

Bereiding: Snijd de gegrilde paprika’s in reepjes en de gerookte kipfilet in schuine plakken. Snijd de peterselie fijn. Besmeer de sneden casinobrood met mayonaise en beleg de helft met de paprika’s, leg de kip erop en bestrooi met de platte peterselie. Breng op smaak met (versgemalen) peper en zout. Leg de andere met mayonaise besmeerde sneden erop en snijd ze schuin doormidden.

Bijpassende wijn bij gerookte kip: La Pauline Plaisir Rosé Frankrijk. Deze heerlijke frisse rosé smaakt erg lekker bij lichte sandwiches met kip en paprika. Stuivend, fruitig en ook ideaal als aperitief, maar met genoeg gewicht om te combineren met een salade of bij kipgerechten.

Scampi met asperges en serranoham
Wat heeft u nodig? 4 aardappelen, 4 witte asperges, 12 reuzenscampi, 2 limoenen, 8 eetlepels olijfolie, 1 fijngesneden sjalot, 1/2 eetlepel mayonais, 1/2 eetlepel zure room, 1/2 eetlepel piccalilly, 1/2 eetlepel mosterd, 4 eetlepels verse groene pesto, 2 sneetjes zuurdesembrood, 12 slablaadjes, 4 plakken serranoham.

Bereiding: Aardappelen in de schil in circa 20 minuten gaar koken. Asperges goed schillen en ongeveer 15 minuten gaar koken in gezouten water. Daarna in een vergiet laten uitlekken. Intussen de scampi ontdooien volgens gebruiksaanwijzing. Scampi pellen, aan rugzijde insnijden en darmkanaal (zwart streepje) verwijderen. Scampi droog deppen en met zout en peper bestrooien. Gare asperges en aardappels in vergiet laten uitlekken. Limoen raspen (1 theelepel), limoenen uitpersen. In kom dressing kloppen van helft van limoensap, 4 el olie, peper en zout. Asperges in dressing leggen. Aardappelen pellen en er 16 gelijkmatige plakjes van snijden. Met steekvormpje 16 rondjes uit aardappelplakjes steken. Saus maken van sjalot, mayonaise, room, piccalilly, limoenrasp en rest van limoensap, mosterd, 3 el olie, peper en zout. Aardappelrondjes voorzichtig door saus mengen. Brood licht roosteren in broodrooster, 4 rechthoeken van 12 x 4 cm uit sneetjes snijden. In koekenpan met antiaanbaklaag 1 el olie verhitten en scampi op matig vuur in 5 min. gaar bakken, halverwege keren. Op elke scampi wat pesto scheppen. Aardappelplakjes tegen elkaar op vier borden leggen. Achtereenvolgens beleggen met scampi, slablaadjes, zuurdesemtoast en serranoham. Asperges uit dressing nemen en elk in 5 stukjes van oplopende grootte snijden. Tot slot de borden garneren met aspergeplakjes, overgebleven dressing en pesto. Bon appétit!

Bijpassende wijn bij scampi: Yate Cava Brut Spanje. Deze bruisende wijn gaat perfect samen met frisse, lichte gerechten als scampi en asperges. Het is tevens ook een ideale begeleider van oesters.

Pincho met zalmroerei 
Wat heeft u nodig? 4 eieren, 50 ml slagroom, 25 gram boter, 1 pakje gerookte zalm, 3 eetlepels verse bieslook, 6 sneetjes volkorenbrood, 1 pot geroosterde paprika.

Bereiding: Klopt de eieren los met de slagroom, voeg peper en zout toe. Verwarm in een pan de boter en laat het eimengsel hierin op middelhoog vuur al roerend stollen. Schep halverwege de helft van de zalm en de helft van de bieslook erdoor. Haal de pan van het vuur. Verdeel van de helft van het roerei over 3 sneetjes brood, leg de andere sneetjes erop en druk iets aan. Snijd de stapeltjes diagonaal in 4 stukken. leg hier de rest van het roerei op en garneer met de reepjes paprika, de rest van de zalm en de bieslook. Steek tot slot de pincho’s vast met een cocktailprikker.

Bijpassende wijn bij zalmroerei: Montereau-Beaudart Chardonnay Frankrijk. Deze heerlijke witte wijn heeft hetzelfde rokerige en vetje als de zalm en is daardoor een mooie aanvulling op het gerecht.

Gegrilde lamskoteletten met peterseliepesto en parelcouscous (voor 4 personen) 
Wat heeft u nodig? 8 a 10 koteletten, 2 eetlepels sesamolie, 5 eetlepels honing. Voor de pesto: 1 bos platte peterselie, 150 gram gepelde walnoten, 1 teen knoflook geperst, 50 gram Parmezaan geraspt, 1/2 dl goede biologische olijfolie, zeezout, geraspte schil van biologische citroen. Voor de couscous: 200 gram parelcouscous, 1 hand gedroogde abrikozen (fijngehakt), 2 eetlepels olijfolie, sap van een halve biologische citroen, fijngehakte peterselie naar smaak, 1/2 rode peper (fijngehakt) en zout naar smaak.

Bereiding: Maak eerst de pesto, meng hiervoor alle ingrediënten voor de pesto door elkaar in een food processor of blender, doe het in een schaaltje en zet het in de koelkast. Bereid de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer de couscous los met een vorm en meng de olijfolie, stukjes abrikoos en de rode peper erdoor en maak op smaak met zout en de gehakte peterselie, zet apart. Voor de marinade van het vlees roer je de sesamolie en de honing door elkaar, bestrijk hiermee de lamskoteletten, dit gaat heel makkelijk met een kwastje. Verhit een grillpan en grill de koteletjes voor ongeveer 5 minuten aan beide kanten totdat ze een mooie grillstreep hebben. Haal ze uit de pan en laat ze tot slot rusten voor 5 minuten. Serveer de lamskoteletten met de pesto en de lauwwarme parelcouscous. Eet smakelijk!

Bijpassende wijn bij lamskoteletten: Don Mendo Gran Reserva Spanje. Deze heerlijke Spaanse rode wijn heeft met een rijke geur van gebald rood fruit, cacao en een vleug zachte vanille van romig eikenhout smaakt heerlijk bij een gerecht als lamskoteletten. De Don Mendo is lekker mals breed en sappig van smaak met zoete vleeskersen en een hint van donkere chocolade dat perfect combineert met malse lamskoteletten.

Wilt u graag meer lezen over feestelijke gerechten en bijpassende wijnen? Lees hier verder.

 


4 feestelijke desserts met bijpassende wijnen

Desserts wijnen wijn en spijs

Kerst en Oud&Nieuw zijn bij uitstek dé dagen om heerlijk uit te pakken in de keuken. Haal de feestdagen in huis met deze feestelijke desserts en lekkere winterwijnen die perfect bij deze gerechten passen! Wij hebben onze 4 beste tips voor u op een rijtje gezet. Happy holidays!

Roquefort-ijssoufflé
Roquefort, de smaakrijke Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorpje Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron. Het is een schapenkaas, waarvan de naam beschermd is. Alleen kaas uit Roquefort mag zo genoemd worden. Combineer deze heerlijke kaas met ijssoufflé en het dessert kan niet meer misgaan! Een (versterkte) wijn die perfect bij deze Franse kaas smaakt is Prime’s Vintage Port 1984. Deze 31 jaar oude Vintage Port blinkt uit door zijn complexiteit, het intense bouquet van pruimen, cederhout, kruidige vruchten en zijn lange, expansieve en brede geuren.
Bekijk het recept hier.

Chocolade-truffelcake met amarettoroom
Met dit zondige dessert op tafel is het feest compleet! Het ziet er niet alleen heel mooi en feestelijk uit, maar het smaakt ook nog eens ontzettend lekker. Bestrooi de chocolade-truffelcake met cacaopoeder en serveer met de amarettoroom. Prime’s ‘Late Bottled’ Vintage Port is een versterkte wijn die lekker bij dit gerecht smaakt. Deinend zacht met een krachtige, lange afdronk die u niet snel vergeet. Behalve bij deze chocolade-truffelcake smaakt deze Port ook heerlijk bij oude kazen en walnoten.
Bekijk het recept hier.

Brique des monts d’Ufre
Bent u niet zo’n groot fan van desserts of wilt u het graag wat simpeler houden? Dan volstaat deze heerlijke kaas met een wat onregelmatige stugge gewassen korst met witschimmel ook. Serveer deze heerlijke Franse kaas op een kaasplankje samen met de Domaine de Pouvray Demi Sec uit de Loire en het genieten kan beginnen.

Aardbeientrifle met witte chocoladeroom 
‘Een klassiek Engels feestdessert met de frisse smaak van yoghurt en munt’, zo wordt dit voortreffelijke gerecht omschreven. Extra tip: in plaats van de fruityoghurt aardbei/vanille kunt u ook magere aardbeienyoghurt gebruiken. Combineer dit feestelijke gerecht met de Moscato, die proeft alsof u een hap neemt uit een tros vers geplukte zoete druiven. Deze wijn is verfijnd en elegant, en een ideale mousserende dessertwijn met ragfijne bubbels.
Bekijk het recept hier.

Wilt u meer tips over lekkere hapjes en bijpassende wijnen? Lees dan hier verder.
Bekijk hier het overzicht van al onze wijnen.

 


Tips voor stevige hoofdgerechten en bijpassende wijnen

Stevig hoofdgerecht wijnen wijn en spijs

Nog even en dan staan de warme en knusse feestdagen weer voor de deur! Bent u al begonnen met het organiseren van het kerstdiner en nog op zoek naar inspiratie voor heerlijke, stevige hoofdgerechten en bijpassende mooie wijnen erbij? Lees hier onze beste tips voor een onvergetelijk kerstdiner!

Beef Wellington met paddestoelen
Kerst is voor ons onmiskenbaar verbonden aan uitgebreid koken en dineren, en heerlijke wijnen die net even wat specialer zijn. Dit heerlijke recept is ideaal voor een uitgebreid kerstdiner, om uw gasten te verrassen. Heeft u nog nooit Beef Wellington zelf gemaakt? Blijf dan, ook al is er ruimte voor een eigen twist, toch dicht bij het recept. Een wijn die perfect bij dit gerecht past is Château Ferrand Pomerol uit de Bordeaux. Deze klassieke Pomerol is zacht van smaak en de echte fijnproevers onder ons proeven zwarte kers, kreupelhout, melkchocolade en een toets vanille. Behalve bij Beef Wellington gaat deze Franse rode wijn ook mooi samen met brochette van leeuweriken en zwijnfilet bordelaise.
Bekijk het recept hier.

Wilde eend uit de oven met zure kersen en sjalotten
Een echte kerstliefhebber laat geen Kerst aan zich voorbijgaan zonder een heerlijk, stevig stuk vlees in de oven te schuiven. Met sjalotten en zure kersen erbij. Een wijn die zeker niet mag ontbreken bij dit smaakrijke gerecht is Capuano-Fererri Vieilles Vignes, deze Franse rode wijn sprong er bij de blinde proeverij voor de Bourgogne Wijnkoers Special uit, dankzij de brede smaak van specerijen, toast en mineralen.
Bekijk het recept hier.

Steak met anjovisboter
Heeft u deze feestdagen zin in een lekkere malse steak met groentes? Maak dan deze bavettesteak met ansjovis, courgette en groene asperges. Het smaakt niet alleen heerlijk, maar is ook nog eens heel gezond: het zit boordevol ijzer en vitamines. Onze tip voor een bijpassende wijn: de mooi ontwikkelde Don Mendo, die de komende vier jaar zelfs nóg lekkerder gaat smaken. Deze Spaanse rode wijn smaakt overigens ook lekker bij een kruidige ovenschotel.
Bekijk het recept hier.

Milanese ossobuco met gremolata
Volgens ELLE Eten dé Italiaanse schotel van lang getrokken orgaanvlees, vergezeld met een breed palet aan smaakmakers.  In het Milanese dialect heet het dan ook ‘oss bus’. Het mooie is dat u dit gerecht zowel koud als warm kunt serveren, hij blijft verrukkelijk smaken! De friskruidige gremolata – met citroensap, knoflook en bladpeterselie – maakt het gerecht helemaal af. Serveer dit gerecht met de voortreffelijke Italiaanse rode wijn Sovrano, waar de zalvende Grand Cru luxe en Italiaans kruidige flair kenmerkend voor is.
Bekijk het recept hier.

Tournedos met paddenstoelensaus
Een echt winters gerecht, deze tournedos met paddenstoelensaus. U maakt de saus met een diverse mix aan paddenstoelen waardoor het ontzettend smaakrijk wordt. Serveer dit recept met groene groenten én de Californische Blackhawk Merlot. Een wijn die lekker zacht en rond is, met de bekende zalvende Merlot luxe van rood bosfruit op een bedje van toffee en vanille. Behalve bij tournedos combineert deze wijn ook perfect bij Beef Wellington en wilde eend met bosbessensaus.
Bekijk het recept hier.

Wilt u graag nog meer inspiratie voor gerechten en bijpassende wijnen tijdens de feestdagen? Lees hier verder.


De beste wijnen bij lichte hoofdgerechten

Licht hoofdgerecht wijnen wijn en spijs

Heeft u dit jaar de eer om een kerstdiner te organiseren? Twijfelt u over welke gerechten u het beste kunt serveren met de mooiste wijnen erbij? Geen stress, met onze tips voor lekkere recepten en bijpassende wijnen tijdens het hoofdgerecht komt u erdoorheen!

Roodlofsalade met gerookte heilbot
Een gerecht dat smelt in de mond en heerlijk van smaak is. Gerookte heilbot met een simpele roodlofsalade die de smaak van de vis nog meer tot zijn recht laat komen. Dit recept smaakt perfect bij Blackhawk Chardonnay, een Californische witte wijn vol exotisch fruit, rijpe peer, citrus en romige vanille. Onze tip: om deze wijn nog beter bij het recept te laten passen voegt u een heerlijke, romige vin blanc saus toe, die de romige smaak van de Chardonnay nog beter laat uitkomen.
Bekijk het recept hier.

Lamskoteletjes met tijm en rozemarijn
Bij de Wijnbeurs zijn we dol op de zachte, maar toch sterke smaak van lamsvlees. Daarom willen we dit smaakrijke recept graag met u delen, voor tijdens het kerstdiner dit jaar. Een beter licht hoofdgerecht is er eigenlijk niet, zeker niet met de La Jasse Vieilles Vignes, die met zijn stevige, brede en volle smaak perfect past bij dit recept. Deze Franse rode wijn smaakt ook lekker bij eend en châteaubriand met bearnaisesaus.
Bekijk het recept hier.

Kalkoenfilet met sinaasappel
Weer een recept dat niet mag ontbreken in deze lijst met lichte hoofdgerechten. Kalkoenfilet is niet alleen ontzettend lekker, maar zit ook nog eens boordevol eiwitten en heeft een zeer laag vetgehalte. Als u het serveert met kleine plakjes sinaasappel, dan krijgt het vlees een frisse smaak. Een wijn die hier heerlijk bij smaakt is La Pauline Hommage au Courage, vanwege de zachte, soepele smaak met volrijp bessenfruit en een verleidelijk sappige frisheid.
Bekijk het recept hier.

Gegratineerde oesters met venkelboter
Smaken oesters u altijd lekker, maar wilt u eens wat anders proberen? Dan mag u dit recept niet missen! Het ziet er niet alleen heel feestelijk uit, maar het smaakt ook nog eens erg lekker. Het zuurtje in de oesters past daarbij ook perfect bij onze Chablis, een mild droge, ziltig-frisse ‘oesterwijn’ met karakter.
Bekijk het recept hier.

Gestoofd wild konijn
Het vlees van een wild konijn heeft een veel sterkere, meer uitgesproken smaak dan dat van een tam konijn. Als u een wild konijn bij de slager koopt, vraag dan of hij het vlees het liefste een paar dagen van tevoren kan bestellen. Bij de sterkere en meer uitgesproken smaak van een wild konijn hoort ook een stevige, grote wijn. De Manus Dei kwam als eerste in ons hoofd op: deze Franse rode wijn is krachtig en rijk van smaak, boordevol zwarte bosvruchten, mokka en cacao, en is ook heel goed te serveren bij een steviger hoofdgerecht, zoals lamsvlees of hazenbout.
Bekijk het recept hier. 

Eendenborst met gratin van knolselderij 
Eendenborst: heel snel en heel klassiek. Eendenvlees is zeer geliefd, zeker tijdens het kerstdiner, en wordt gewaardeerd om de fijne, delicate smaak. Castillo de Correa is een wijn die hier perfect bij past. Deze luxe Carmenère is gemaakt van de beste Vinas Viejas (oude stokken) uit Chili, en is prachtig rijp van smaak met een super fruitintensiteit en luxe nuances. Deze Chileense rode wijn smaakt ook goed bij harde kazen en andere wildgerechten.
Bekijk het recept hier.

Gestoofde octopus in rode wijn
Verras uw gasten met dit heerlijke gerecht dat net zo lekker smaakt als het eruit ziet. Extra tip: serveer dit gerecht met ciabatta én onze Aurelia Riserva Superiore. Deze Italiaanse rode wijn is zowel zacht als zwoel, en is mooi complex van smaak met vleeskersen, rood fruit, melkchocolade en frisse kruiden. Deze voortreffelijke wijn smaakt overigens ook erg goed bij oude kazen met een harde korst, geroosterd vlees en lamsvlees.
Bekijk het recept hier.

Bent u op zoek naar lekkere recepten voor tijdens een feestelijk voorgerecht met bijpassende wijnen? Lees dan hier verder.


De mooiste wijnen bij een feestelijk voorgerecht

Voorgerecht wijnen wijn en spijs

In december worden we overspoeld met borrels, cocktails, feestjes en diners. Dit is dan ook dé maand om eens flink uit te pakken met een uitgebreid diner. Viert u dit jaar Kerst bij u thuis en bent u nog op zoek naar inspiratie voor lekkere wijnen tijdens het voorgerecht? Lees dan snel verder voor onze beste tips!

  • Vijgen met citroenmozarella en parmaham
    Dit heerlijke voorgerecht straalt feestelijkheid uit! Ideaal om het kerstdiner mee te beginnen en uw gasten te verrassen met dit makkelijk te bereiden recept. Een wijn die perfect bij dit gerecht past is Wairau Pacific Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Deze frisse, knisperende wijn met het rijpe zoetje in het midden combineert perfect met vijgen, en maakt uw kerstdiner zo nog onvergetelijker.
    Bekijk het recept hier.
  • Taartje met ei en truffel
    Dit schattige taartje met ei en truffel ziet er niet alleen heel mooi en appetijtelijk uit, maar kost ook nog eens weinig tijd om te bereiden. Het aardse van de truffel combineert perfect met de krachtige en kruidige aroma’s van de op hout gerijpte Chardonnay, de Barrique Blanc van het toonaangevende Domaine de la Jasse.
    Bekijk het recept hier.
  • Scholfilet met tomaat en chorizo uit de oven
    Bij de Wijnbeurs zijn we een groot fan van scholfilet, die lekker romige verse witvis die ook nog eens heel gezond is. Door de vrij neutrale smaak is deze vis ook zeer geliefd bij kinderen. Wilt u dit heerlijke gerecht combineren met de juiste wijn? Dan adviseren wij Dominios del Marquesado Rioja Blanco, de licht ziltige mineralen en de verfrissende smaak van deze Spaanse witte wijn passen perfect bij het ziltige van de vis.
    Bekijk het recept hier.
  • Saltimbocca à la Romana
    Saltimbocca is de Italiaanse benaming voor schnitzel met een vulling. In dit voortreffelijke recept wordt de schnitzel gevuld met prosciutto en verse salie en daarna serveert u hem met pasta, polenta of gebakken aardappelen. Een wijn die hier heerlijk bij smaakt is Rasne Selezione uit Toscane. Door zijn romige truffel-chocolade en malse vleeskersen is deze wijn nog krachtiger en volle dan de 2012 en smaakt hij daardoor uitstekend bij saltimbocca, maar ook bij kruidige schotels, paddestoelen risotto en rood vlees.
    Bekijk het recept hier.
  • Gegrilde coquilles met groene asperges en serranoham
    Maak indruk op uw gasten met dit heerlijke gerecht met mooie smaken: de verfijnde smaak van coquilles, het zoutje in de serranoham en de romige saus. Het perfecte gerecht om het kerstdiner mee af te trappen! Bij dit klassieke recept hoort een Franse witte wijn met een klassiek karakter: La Grille Christophe Denoël AOP Pouilly-Fumé uit de Loire.
    Bekijk het recept hier.

Wilt u meer weten over het combineren van lekkere recepten met wijnen voor het kerstdiner? Lees hier verder.

 

 


De lekkerste hapjes bij een verkwikkend aperitief

Aperitief kerstdiner wijnen wijn en spijs

Met de donkere wintermaanden staan de feestdagen ook weer bijna voor de deur. Ja, het is that time of year again. De tijd van mooi verlichte straten, borrels en feestjes, koude winterdagen én lekker eten en drinken. Viert u dit jaar Kerst bij u thuis en bent u nog op zoek naar inspiratie voor het aperitief en lekkere hapjes erbij? Wij geven u graag enkele tips om het kerstdiner onvergetelijk te maken! Lees snel verder..

  • Oesters met spinazie-hollandaisesaus
    Oesters zijn perfect bij een verkwikkend aperitief. Wilt u eens wat anders proberen dan een kneepje citroen of een scheut vinaigrette erbij? Probeer dan dit lekkere én makkelijk te bereiden recept. Zo verrast u uw gasten al voor het kerstdiner begint! Serveer oesters met de heerlijk zuivere en sappige Le Commandeur Sauvignon Blanc of de elegante en knapperige Sancerre uit 2014.
    Bekijk hier het recept.
  • Bladerdeegstengels met gerookte zalm
    Visgerechtjes zijn perfect bij een verkwikkende wijn, voordat u uw gasten het voorgerecht serveert. Wij kwamen dit verrassende recept tegen met gerookte zalm en dit willen we graag met u delen. Het ziet er niet alleen origineel uit, het smaakt ook nog eens heerlijk. Een bijpassende wijn is zeker de Montereau-Beaudart, een frisse Chardonnay en een echte dorstlesser met een onmiskenbaar Bourgondisch karakter.
    Bekijk hier het recept.
  • Warme garnalencocktails
    Met de klassieke garnalencocktail kan het niet snel misgaan. Niet voor niks is dit een van de meest geliefde hapjes bij een verkwikkend aperitief. Dien ze bijvoorbeeld op in chique dessertglazen of – iets hipper – in lege jampotjes voor een nog leuker effect. Een wijn die hier zeker bij past is Rossetti Pinot Grigio, van de uitstekende nieuwe oogst 2014 met volop ladingen wit fruit. Bon appétit!
    Bekijk hier het recept.
  • Gegrilde coquilles met ansjovismunt
    Zacht zoet en o-zo subtiel en elegant, deze gegrilde coquilles met ansjovismunt. Het perfecte hapje om het kerstdiner mee af te trappen. Daarom mag dit recept niet in dit lijstje ontbreken. Smaakt heerlijk bij Marques de Cus Verdejo, een Spaanse wijn uit Rueda, het beste wijngebied als het gaat om de vinificatie van de Verdejo-druif.
    Bekijk hier het recept.

Wilt u meer weten over recepten en bijpassende wijnen? Lees hier verder.


Wijn & spijs Cabernet Franc

Wijn en spijs Cabernet Franc

Cabernet Franc is een zwart-blauwe druif die in veel wijnlanden is aangeplant. De druif is veel voorkomend in Bordeaux en buiten Frankrijk groeit de druif in Italië, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika en Amerika. De druif wordt door de kruidachtige tabak accenten meestal gebruikt in een ‘blend’.

Hoewel de Cabernet Franc kan worden beschouwd als de oervader van de Cabernet-familie staat hij in de schaduw van de populaire Cabernet Sauvignon. In de Loire, met name in Chinon en Bourgueil, worden zeer mooie Cabernet Franc wijnen gemaakt. De druif wordt ook veel gebruikt als basis voor rosé wijn. Die rosé’s zijn kruidig, wat boers en hebben een donkerroze kleur.

Wist je dat: Veel wijndrinkers Cabernet Franc identificeren als een onrijpe Cabernet Sauvignon?

Wijn & spijs
De Cabernet Franc is subtieler en zachter dan de Cabernet Sauvignon. Jonge Cabernet Francs zijn zeer toegankelijk: ze hebben een fris en fruitig aroma en smaken naar rijp fruit. In een assemblage levert de druif wijnen op met souplesse, fruitigheid en wat lichte kruiderij. Wijnen van de Cabernet Franc druif uit de Loire zijn stevig, maar fris en zeer fruitig met iets kalkachtigs. Deze wijnen past goed bij vleesgerechten zoals Tournedos en Goulash. Meer goede wijn & spijs combinaties zijn in onderstaande Infographic weergegeven.

blog Cabernet Franc