Wegwijs in het Spaanse etiket: crianza

Wijnblog Crianza Spaans etiket

Het is met wijn net als met kunst, auto’s of muziek. Om er een beetje van te snappen, is het handig wat vaktermen of jargon te beheersen. Een kunstliefhebber weet wat het impressionisme is, een auto-fan spreekt van carrosserie en carburateur. Waarover een voetbalkenner spreekt, weet ik niet. Ik ben geen kenner. Overigens kun je van al deze zaken ook genieten zonder enige kennis. Maar handig is het wel. Je zult maar niet van wijnen met houtrijping houden, en een fles cadeau gekregen hebben met allerlei Spaanse termen erop…

Crianza
Op flessen wijn uit Spanje tref je regelmatig de term ‘crianza’ aan. Letterlijk betekent het iets als ‘opvoeding’; Google Translate maakt er ‘teelt’ van. Zowel bij witte wijnen als bij rode kan crianza op het etiket gebruikt worden. De term geeft aan dat de wijn een bij wet geregelde minimale hoeveelheid maanden op houten vaten heeft gerijpt. Het absolute minimum in de Spaanse wijnwetgeving is drie maanden; deze termijn geldt in diverse gebieden voor wit. Voor rood springen we al gelijk naar een minimum aantal maanden houtrijping van zes! Die houten vaten hoeven overigens geen barriques van 225 liter te zijn. Ander vatmaten komen ook voor, bijvoorbeeld 330 liter.

Verschillen per herkomstgebied
Maar nu zijn we er nog niet. Want verschillende herkomstgebieden, of Denominaciónes de Origen, hanteren verschillende termijnen. En dan zijn er ook nog eens vaak verplichtingen om de wijn pas in het zoveelste jaar na de oogst te mogen verkopen. Een Rioja Crianza bijvoorbeeld mag pas de winkel in na een verblijf van minimaal 12 maanden op vat en nog eens 24 maanden op de bodega; dat laatste mag dan in de fles óf langer in het vat.

Na Crianza volgt overigens Reserva. Die wijnen hebben nog weer langere houtrijping gehad.

In het overzicht hieronder het aantal maanden minimale houtrijping voor Crianzas in een viertal bekende Spaanse wijngebieden, voor rood en wit.

Crianza, aantal maanden verplichte minimale rijping op houten vaten

Rioja Navarra Toro Ribera del Duero
Rood 12 9 6 12
Wit 6 6

Wilt u meer weten over veelvoorkomende wijntermen? Lees hier verder.


Wat is een Super Tuscan?

SuperTuscan Bellisimo

Het Wijnbeurs-team proefde recent weer een groot aantal Italiaanse rode wijnen, speciaal voor de trouwe leden. Tussen die rode wijnen zaten ook een aantal Super Tuscans, stevige krachtpatsers uit Toscane. We leggen je graag uit wat een Super Tuscan ook al weer is.

Super Tuscans zijn ontstaan in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De term verwijst naar een rode wijn uit Toscane die bij zijn ontstaan niet paste binnen de regels van één van de plaatselijke herkomstgebieden, of DOC(G)s. Voor de wijnen worden bijna altijd druivenrassen gebruikt die eigenlijk niet toegestaan zijn in het betreffende herkomstgebied, zoals bijvoorbeeld Merlot, Cabernet Sauvignon of Syrah. Daarnaast worden andere wijnmaaktechnieken ingezet dan gebruikelijk in Toscane. Rijping van de wijnen in barriques van Frans eikenhout bijvoorbeeld, in plaats van in grote botte van Slavonisch eiken. Een krachtig smaakprofiel is altijd een van de kenmerken van een Super Tuscans.

De wijnen kwamen oorspronkelijk op de markt als Vino da Tavola (VdT), tafelwijn. Later zijn diverse mogelijkheden gecreëerd om Super Tuscans toch hoger te classificeren: bijvoorbeeld de speciaal gecreëerde categorie IGT (Indicazione Geografica Tipica) Toscana.

Rosso di Toscana
Diverse Super Tuscans vallen onder categorie IGT Toscana, waaraan dan nog Rosso wordt toegevoegd. Binnen deze categorie is heel veel mogelijk. Wijnen mogen bijvoorbeeld komen uit ieder dorp in een van de tien provincies van Toscane. Ook mogen ontelbare druivenrassen gebruikt worden, zowel lokale als internationale.

De IGT-categorie maakt het voor Italiaanse producenten mogelijk alle tradities van zich af te schudden en wijnen te maken die onze moderne smaak – en ook de mondiale exportmarkt – verlangt. Hiermee biedt de categorie IGT-wijnen een ware proeftuin voor de Toscaanse kwaliteitswijnbouw.

Een Super Tuscan aan de fles herkennen is onmogelijk: er staat nooit op een fles dat een bepaalde wijn als Super Tuscan wordt beschouwd. Alleen de reputatie van de wijn, die je moet kennen, bepaald of je met een Super Tuscan te doen hebt. Meestal is de prijs ook een indicatie: Super Tuscans zijn zelden goedkoop!

Wijnhuis Bonacchi, de toonaangevende producent in Toscane, heeft een nieuwe Super Tuscan! Het resultaat is een TOP-Cuvée, die het wijnhuis de toepasselijke naam ‘Bellissimo‘ gaf. ‘Heel mooi’ in het Italiaans. Een topwijn die aanzienlijk voordeliger is dan zijn beroemde voorbeelden Sassicaia, Suolo en Solengo, die tussen de € 30 en € 350 per fles noteren.

 


Laten liggen, op dronk of raakt op retour?

wijn proeven

Ben je nieuwsgierig of jouw fles Saint Emilion uit 2010 of Rioja Gran Reserva uit 2004 op retour raakt of nog even in de kelder mag blijven liggen? De Wijnbeurs vertelt je de drinkstatus en waarde in de Kelderservice. Als speciale service wordt eens per jaar de Kelderservice uitgegeven. Voordat premium leden deze gids thuis gestuurd krijgen , moest er nog veel geproefd worden!

kelderservice proefkamer

Elk jaar worden er een groot aantal wijnen van de Wijnbeurs herproefd voor de kelderservice in onze proefkamer.

kelderservice wijn proeven

Voordat wijnen normaal gesproken in het assortiment komen bij de Wijnbeurs worden de wijnen blind geproefd. Dit is de enige proeverij van het jaar waarbij bekend is welke wijn bij welk glas hoort.

Om precies te zijn hebben de proevers: Werner, Franz en Jim, 326 wijnen herproefd. De wijnen zijn steekproefsgewijs per regio gekozen voor een evenwichtig overzicht. Dit is maar een klein aantal van de ruim 2400 wijnen die in de gids staan vermeld. Dus mocht er nog een wijn in de kelder liggen die je bij de Wijnbeurs hebt gekocht, dan kan je de Kelderservice raadplegen.

kelderservice drinkstatus

In de gids zijn de wijnen beoordeeld of deze nog even mag blijven liggen, op dronk is, of op retour raakt. De nieuwe drinkstatus is terug te zien in een A tot en met F notering.

Bordeaux, goudmijn of niet?
In deze Kelderservice staan alle wijnen die tot en met 2014 geïmporteerd zijn door de Wijnbeurs. In de top 20 van de duurste wijnen uit de Bordeaux zijn de prijzen vaak meer dan verdubbeld! Als je wilt weten of je een goede belegging in een bordeauxwijn hebt gedaan, zijn zowel de oude en huidige marktwaarden benoemd. Voor de Bordeauxwijnen van de oogst 1975 tot en met 2012 is de huidige marktwaarde gebaseerd op de gemiddelde notering per château tot 1 januari.

Ben je nieuwsgierig of jouw Bordeaux, Chianti of Chablis al op dronk is of richting vergaande glorie gaat, dan kan je onze Kelderservice gids raadplegen. Dit geldt alleen voor wijnen die bij de Wijnbeurs zijn bestelt.

Pak uw kans! Restanten voor aantrekkelijke prijzen
Mocht je toch nog een mooie wijn willen bemachtigen die de moeite zijn om te bewaren, dan kan je onze restantenlijst door lopen. De laatste dozen van deze wijnen mogen nu weg, voor zeer aantrekkelijke restantprijzen. Bestel snel op wijnbeurs.nl/kelderrestanten.

Kelderservice bij jou in huis
Ben je benieuwd naar jouw Wijnbeurs wijnen, bestel je met regelmaat en wil je ook graag zo’n mooi naslagwerk ontvangen? Dan is wellicht het Premium lidmaatschap iets voor jou. Als Premium lid ontvang je niet alleen de jaarlijkse Kelderservice, maar worden al je wijnen altijd gratis thuisbezorgd en voor voordelige premium prijzen. Uiteraard ontvang je ook 6x per jaar de Wijnkoers, het wijnmagazine waarin we in elke editie een wijnregio voor je uitlichten en uit die regio exclusieve wijn voor je importeren. Kijk verder of jij premium lid wilt worden.


Super Tuscans uitgelegd én geproefd

Wijnhuis Argiano

De term Super Tuscans werd vier decennia geleden voor het eerst gebruikt. Het heeft voor grote opwinding maar ook verwarring gezorgd. Want een Super Tuscan is niet één bepaalde wijn, met een herkenbaar smaakprofiel. Enerzijds zijn Super Tuscans Toscaanse wijnen van alleen internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot; anderzijds kan een Super Tuscan ook een blend zijn van internationale druiven mét Sangiovese.

Wijnhuis Argiano

Eén van de interessantste huizen die op de proeftafel stonden, was Argiano. Dit wijnhuis is gelegen ten zuiden van het stadje Montalcino, in het zuidelijker en lager gelegen deel van het herkomstgebied. Argiano – van Ara Jani, Tempel van Janus, waartoe de landerijen in de Romeinse tijd ooit behoord zouden hebben – maakt al eeuwen wijn in de streek.

Door internationale druiven te gebruiken, mochten deze wijnen niet als DOC-wijn gelabeld worden. Dit is dan ook wat de wijnen die met deze term aangeduid worden, met elkaar gemeen hebben: het feit dat ze gelabeld zijn als IGT (Indicazione geografica tipica). Ze staan daarmee eigenlijk een stapje lager op de ladder dan een DOC-wijn. Maar hun kwaliteit is veel hoger! Super Tuscans zijn anno 2014 naast Sangiovese ‘de andere wijnen van Toscane’, wereldberoemd en erg gewild! Mede door de hoge waardering van de internationale wijnpers is de vraag naar Super Tuscans groot en behoren ze tot de kostbaarste wijnen van Italië.

Bolgheri, oergebied van de Super Tuscan

De twee eerste en meest bekende Super Tuscans, Sassicaia en Ornellaia, komen van wijngaarden van leden van de familie Antinori, gelegen in het gebied dat nu de status van DOC Bolgheri heeft. In de jaren ’70 van de vorige eeuw, toen Sassicaia en Ornellaia ontstonden, bestond de DOC Bolgheri echter nog niet, en produceerde het gebied uiterst simpele rode en witte wijnen. Inmiddels is het potentieel van dit oergebied van de Super Tuscan ontdekt, dankzij een aantal eigenwijze wijnmakers die eens iets anders dan anders probeerden. Investeerders kopen er nu wijngaarden aan of planten nieuwe, zoals de beroemde Piemontese wijnmaker Angelo Gaja. Bolgheri is de naam van een stadje aan de rand van het kustgebied van Toscane, de Maremma. Van oorsprong was dat een moerassig gebied, ongeschikt voor wijnbouw, totdat eind 19e-begin 20ste eeuw de moerassen gedempt werden en er vruchtbare landbouwgrond beschikbaar kwam. De DOC Bolgheri produceert sinds 1994 rode wijnen van onder andere Cabernet Sauvignon en Merlot, druivenrassen die het hier bij de zee in het – vergeleken met het hart van Toscane – iets gematigder klimaat uitstekend doen. Sangiovese mag overigens ook gebruikt worden in de Bolgheri-wijnen, maar in beperkte mate.

Wilt u graag de uitslag van de proeverij, neem dan contact op met de accountmanager van onze Premium leden Jim James. Wilt u graag de laatste editie van de Wijnkoers ontvangen en samen met de Wijnbeurs wijn importeren? Word dan Premium lid van de Wijnbeurs.


Duitse wijn classificatie: een complex geheel

Classificatie wijn Duitsland

De Duitse wijnwet van 1971 classificeert de wijnen traditioneel naar suikergehalte ten tijde van de oogst. Dit wordt gemeten in Oechsle. De hoogste treden worden ingenomen door de predikaatswijnen: Kabinett, Spätlese, Auslese, Trockenbeerenauslese en Eiswein. Het percentage suiker bij de oogst van de druiven is maatgevend, niet de overgebleven suiker na de vergisting. Een Riesling Spätlese kan in theorie dus zowel droog als zoet zijn: Tegenwoordig staat er meestal wel Trocken op het etiket als de wijn inderdaad ‘droog’ is.

VDP lagen classificatie

Het VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter) hanteert sinds de oogst van 2012 een nieuwe classificatie, nu niet gebaseerd op Oechsle, maar gebaseerd op ‘terroir’. Aan deze classificatie wordt al decennialang gewerkt, en de ontwikkelingen zijn bovendien nog gaande. Centraal uitgangspunt is dat de wijngaarden geclassificeerd zijn, en daardoor meteen ook de wijnen die van die wijngaarden afkomstig zijn. Er wordt door de circa 200 producenten aangesloten bij het VDP nu gesproken van Gutsweinen, Ortsweinen, wijnen van Erste Lagen en van Grosse Lagen. Een Grosse Lage is een wijngaard van absolute topkwaliteit; een Erste Lage een wijngaard van grote kwaliteit. Per regio zijn een beperkt aantal druivenrassen voorgeschreven voor aanplant op een Grosse of Erste Lage. Soms kan er zelfs maar één druivenras zijn toegestaan.

Droge wijnen afkomstig van een Grosse Lage worden Grosses Gewächs genoemd. Als een VDP-producent een ZOETE wijn wil maken van druiven van een Grosse Lage, moet hij deze als predikaatswijn (Spätlese, Auslese e.a.) op de markt brengen. Met de aanduiding Grosses Gewächs op het etiket, bent u dus altijd verzekerd van een droge wijn! Bij wijnen van een Erste Lage ligt het iets anders: droge wijnen van een Erste Lage hebben vanaf de oogst van 2012 Qualitätswein op het etiket staan. Wijnen met verfijnd restzoet van een Erste Lage krijgen een predikaat: Kabinett, Spätlese etc.. Wie meer over deze complexe materie wil weten, kan ik aanraden te rade te gaan op de website van het VDP.