Hoera! International Merlot Day

Dinsdag 7 november is het weer zover: International Merlot Day! We zijn maar wat dol op deze druif die prachtige wijnen voortbrengt en na Cabernet Sauvignon de meest aangeplante druif in de wereld is. Een mooie gelegenheid om ook Merlot in het zonnetje te zetten en wat meer over deze druif te weten te komen.

Samenvatting

Merlot is een van oorsprong Franse druif die overal ter wereld soepele, zachte wijnen voortbrengt met rood of zwart fruit. Je vindt deze allemansvriend het meest in een blend met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, een klassieke combinatie in Bordeaux. Het is een wijn met relatief veel body.

blauwe druiven frankrijk

Aroma’s

De aroma’s hangen sterk af van het klimaat waar de druif groeit. Over het algemeen wordt Merlot in een heet klimaat geteeld waar de tonen van zwart fruit, zoals braam, donkere pruim en zwarte kers, goed naar voren komen. In gematigde of koele klimaten komt juist het rode fruit tot uiting zoals aardbei, framboos, pruim en rode bes en zelfs laurier. Als Merlots op hout hebben gerijpt, gaan de aroma’s richting vanille en chocola.

Gebieden

Merlot past zich makkelijk aan zijn omgeving aan en kan dus in vrijwel alle gebieden groeien. Frankrijk is natuurlijk bij uitstek de plek voor Merlot, en dan met name in Bordeaux. Het gematigde klimaat met een lange en relatief warme herfst vormen de perfecte omstandigheden. Liefhebbers zijn vast bekend met de Linker- en Rechteroever bij de monding van de Gironde. Merlot komt het meeste voor in de gebieden van de Rechteroever, denk aan Saint-Emilion en Pomerol.

Saint-Emilion Bordeaux

Ook in de Nieuwe Wereld is Merlot een graag gebruikte druif. In Nieuw-Zeeland komen vooral de kruidige aroma’s naar voren, in de VS het zachte zwarte fruit en eikenhout en in Chili de plantaardige tonen en zwart fruit.

Blends

Merlot kun je prima op zichzelf drinken. De meest beroemde blend is Merlot met Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc. Merlot maakt de strenge Cabernet wat zachter en geeft hem body. Cabernet voegt op zijn beurt tannine, zuur en aromatisch fruit toe. Deze klassieke blend vind je in natuurlijk in Bordeaux.

In Argentinië en in Malbec (Frankrijk), wordt Merlot vaak gemixt met Malbec. Ook vind je hem vaak terug in Super Toscans, een blend van (inheemse) Italiaanse en internationale druivenrassen.

Wijn & Spijs

Merlot past door zijn zachte smaak bij veel gerechten, zoals zachte kaas, fazant, lam, gegrilde groenten en tomatensaus, en kip. Wees bij het het bereiden van deze gerechten niet bang om voor een wat voller en steviger geheel te gaan, als tegenhanger van de zachte rode wijn.

wijn & spijs merlot

Vier International Merlot Day!

Als liefhebbers van Merlot vieren wij natuurlijk International Merlot Day en trekken we een lekkere fles Merlot open. Vier het met ons me en laat je Merlot wijnen t/m 12 november gratis thuisbezorgen én ontvang 10% korting op je aankoop. Je vindt het aanbod hier.

Wat is jouw favoriete wijn?

international merlot day