Welke wijn schenk je tijdens Sinterklaasavond?

Wij verheugen ons weer op een ouderwets gezellige pakjesavond waar we met elkaar cadeautjes uitpakken en natuurlijk van een hoop lekkernijen genieten, zoals chocola en pepernoten. Maar welke wijn past nou eigenlijk goed bij een typische Sinterklaasavond vol zoetigheid?

Zoetigheid en pakjesavond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk hierbij aan kruid- of pepernoten, chocoladeletters, borstplaat en marsepein. Onze belangrijkste wijn & spijs tip voor een Sinterklaasavond: kies een wijn die een zoetje bevat. Zo versterken de smaken elkaar in plaats van dat ze elkaar afzwakken.

Dit zijn onze specifieke aanraders:

Late Bottled Vintage Port > de verleidelijk lange nasmaak van fruit, specerijen en zoete chocola gaat heel goed samen met chocoladeletters- of kruidnoten. Niet voor niets is dit ook een perfecte wijn bij desserts en borrelplankjes.

FB-sinterklaas-600px

PX Sherry > een PX Sherry troeft op zoet-rijkdom en lengte menig Vintage Port af. Het complexe karakter wordt ondersteund door fijne zuren, waardoor alle luxe nuances goed tot uiting komen. Heerlijk bij chocola!

Dessertwijn > zoete gerechten komen het beste tot hun recht als er iets fris tegenover staat. Kies bijvoorbeeld een edelzoete wijn, zoals een Sauternes met stroperige honing, abrikoos, ananas en mango, met frisse zuren. Vooral lekker bij kruidnoten.

Sinterklaasavond & Wijn - Sauternes

Saint-Emilion > meer op de avontuurlijke tour of ben je een echte Bordeaux liefhebber? De typerende peperkoek van Saint-Emilion past goed bij de smaak van kruidnoten.

Australische Shiraz > Australische Shiraz heeft vaak een typerende smaak van chocola en is krachtig van smaak met veel rijp zoet fruit. Normaal combineer je de wijn met stevige vleesgerechten, maar hij komt dus ook uitstekend tot zijn recht met chocola. Een toetje op zich!

Sinterklaasavond & Wijn - Shiraz

Erwtensoep
Velen eten naar traditie erwtensoep met roggebrood tijdens het vieren van Sinterklaas, lekkere stevige winterkost! Maar hoe combineer je erwtensoep met wijn eigenlijk?

Beaujolais > het typerende aardse karakter van Beaujolais gaat goed samen met de aardse smaak van de erwtensoep. Bovendien past Beaujolais door zijn lage tannines heel goed bij soep.

Puligny-Montrachet > een ontdekking van Franz bij café Van Leeuwen aan de Amsterdamse Utrechtsestraat. Een verrassend lekkere combinatie door de krachtige volle smaak van de hete dikke erwtensoep met zijn zoute worst en begeleidende roggebrood met katenspek, telkens afgewisseld door een koel slokje Bourgondische Puligny weelde met frisse zuren. Hier proefde je dus zowel de kracht van de oer-Hollandse hartige soep als die van de Bourgondisch weelderige, maar toch frisse Puligny. Franz kijkt uit naar het moment dat deze soep weer op de kaart staat!

Allemansvriend
Mocht je op zoek zijn naar een wijn die iedereen lekker vindt en overal bij past, kies dan bijvoorbeeld voor de Blackhawk Merlot. Een soepele, romige en zachte rode wijn met een klein zoetje die je de hele avond kunt doordrinken.

Hoe ziet een Sinterklaasavond er bij jou thuis uit?

wijn & spijs sinterklaas