De verschillende gezichten van Sauvignon Blanc

sauvignon blanc blog 1

Er is geen wijnliefhebber op de wereld die nog nooit van Sauvignon Blanc heeft gehoord. Het mag dan een druivenras zijn, maar het staat inmiddels synoniem aan de smaaksensatie ‘stuivend fris’. De druif staat aan de basis van een aantal wereldberoemde wijnen. Denk alleen al aan Sancerre en Pouilly-Fumé in het Franse wijngebied Loire.

De aroma’s

Wijn van Sauvignon Blanc kent veel aroma’s. De meest bekende zijn aroma’s van kruisbes, citrus, grapefruit en perzik. Maar ook meloen, passievrucht, dille, jasmijn en minerale aroma’s vliegen door het glas. Het is een druif die wijnen voortbrengt die over het algemeen fris zijn en jong gedronken moeten worden. Populair op het terras, bij een salade en in een wijnbar of restaurant. Sauvignon Blanc heeft wereldwijd een grote schare fans opgebouwd.

Sauvignon Blanc 2

De zoete kant

Wanneer we een glas Sauvignon in onze hand hebben, dan gaat het meestal om een frisdroge wijn. Toch zijn er ook zoete wijnen van het druivenras die gretig aftrek vinden. Vooral in Bordeaux speelt de druif een belangrijke rol. Samen met Sémillon en een beetje Muscadelle worden er edelzoete wijnen van gemaakt. Dankzij de klimatologische omstandigheden treedt daar aan het eind van het groeiseizoen botrytis op. Een schimmelsoort die er voor zorgt dat het vocht in de druiven verdampt en er zo naar verhouding meer suiker in de druiven achterblijft.

Maar in Bordeaux vinden we ook droge wijnen van Sauvignon Blanc, al dan niet op hout gerijpt. Vooral in Entre-Deux-Mers en Graves. Zo speelt de druif een grote rol in de wijnen van Pessac-Léognan die hoog aangeschreven staan.

Blending partners

Door het frisse karakter van Sauvignon Blanc, dankzij de hoge zuren in de wijn, is de druif een populaire blending partner. Niet alleen in Bordeaux waar Sémillon en Muscadelle een flinke boost krijgen van Sauvignon Blanc, maar ook in combinatie met Chardonnay. Een blend van die twee druiven is net wat frisser dan een glas van alleen Chardonnay.

sauvignon blanc blog 2

Sauvignon Blanc in de wereld

Naast Franse Sauvignon Blanc is ook de Nieuw-Zeelandse versie populair. De druif is uitgegroeid tot het visitekaartje van het land en heeft een herkenbaar aroma. Het is iets stuivender in de neus dan de Franse versie en zeer aromatisch. Waar Franse wijnen van Sauvignon Blanc meer richting kruidig gaan, kenmerken Nieuw-Zeelandse wijnen zich door tropische aroma’s. In het noorden van Italië, met name in Friuli en Alto Adige, vinden we ook veel Sauvignon Blanc. Net als in de Primorska regio van Slovenië. Eigenlijk is de druif wel overal te vinden, zo ook in Australië, Zuid-Afrika, Amerika, Chili en Argentinië.