Update Vatencollectief rood 2017: hoe staat het ermee?

Terwijl de met veel enthousiasme onthaalde 2017 Chardonnay van Domaine des Tourels (Model ‘Meursault’) inmiddels is uitgeleverd, liggen de vijf rode ‘Grand Cru’ Modellen rustig verder te rijpen in de kelders van de winnende wijnboeren. Alwaar ze zich op de eiken vaten van het Vatencollectief voorbeeldig blijken te ontwikkelen. Want met nog 4 maanden vatlagering voor de boeg, proefden we ze voor u, rechtstreeks van het vat. Een indrukwekkende proefervaring, want we kunnen verklappen dat de rode wijnen zich voorbeeldig ontwikkelen. 

Model ‘Grand Cru Médoc’ (Cabernet gedomineerd)
2017 Vinea Altum, Cabernet Merlot

Mooi diep jong paars/rood van kleur. Aromatisch bessenrijk van geur met een stevige dosis romige toast van nieuw eiken. Mooi geconcentreerd Cabernetfruitig van karakter. Vol zwarte bessen, cassis, wilde bramen en wat laurierkruiderij met de onmiskenbare luxe van gebrand eiken, vanille en ceder. Fruit en eiken nog niet helemaal versmolten, maar alle ingrediënten voor een grote wijn wel aanwezig. Veelbelovend glas rijke Cabernet waarin het zoete zwarte bessenkarakter goed proefbaar is. De laatste maanden vatrijping gaan voor de gewenste afronding zorgen.

De finale blend wordt hoogstwaarschijnlijk: 70% Cabernet Sauvignon en 30% Merlot. Drinken vanaf 2020. Oplegbaar tot 2028.

Model ‘Grand Cru Saint-Émilion/Pomerol’ (Merlot gedomineerd)
2017 Chemin de La Jonquille, Merlot Cabernet 

Solide diep ruby rood met purperen gloed. Vol en romig zacht van geur met een mollig breed Merlot karakter. Met nu al die verleidelijke Grand Cru luxe in de vorm van ceder, vanille en karamel. In de mond die fluweelzachte Merlot weelde van St-Emilion, vol rijp rood bosfruit, waarin het eiken zich al goed begint te versmelten. De tannines zijn van een suèdezachte kwaliteit, kenmerkend voor een jaar waarin de rijpheid van de druiven optimaal was. De komende maanden rijping op vat, zal de rijkdom aan kruidig eiken en de lengte van de wijn nog verder doen toenemen.

De finale blend wordt hoogstwaarschijnlijk 80% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon. Drinken vanaf eind 2019. Oplegbaar tot 2028.

Model ‘Super Bourgogne
2017 Unité Royale, Pinot Noir, Cabernet en Merlot

Diep donkerrood met purperen gloed en ondoorzichtige kern. TOP-kleur voor een ‘Bourgogne’, waar de Pinot Noir als kleurarme druif in z’n eentje nooit voor kan zorgen. Krachtig vol en expressief gefruit van geur, vol knapperige Pinot Noir besjes, malse Merlot rondeur en Cabernet fraîcheur met een stevige vleug vanille van het eiken. Ook in de mond weer die prachtige melange van zoetbessig Pinot Noir-fruit, verleidelijk romige vanille en zelfs wat karamel. Met een middenrif van mollig Merlot-fluweel dat alles met elkaar versmelt. Indrukwekkend lang van smaak. Met nog 4 maanden vatrijping voor de boeg wordt dit een ‘Super Bourgogne’, mét body en rondeur, waar de bestellers veel plezier aan gaan beleven.

De blend van 40% Pinot Noir, 30% Merlot en 30% Cabernet Sauvignon blijft gehandhaafd, 13,5% alc. Drinken vanaf eind 2019 tot 2027.

Model ‘Super Tuscan
2017 Divino, Rosso Toscano

Nog steeds pikzwart purperpaars met ondoorzichtige kern. En even indrukwekkend krachtig. En walmend van geur vol Italiaanse specerijen en dik donker fruit. Maar met nog meer complexiteit door de stevige dosis gebrand eiken, die zorgt voor luxueuze ‘Super Tuscan’ impressies als espresso, mokka en donkere chocolade. Krachtig, vol en zelfs vurig diep van smaak met een enorme complexiteit aan dik rijp fruit, confiture, zoete tannines en romige mokka en boerenstal rondeur. Een krachtpatser met de gebalde ‘Bolgheri-kracht’ van een Super Tuscan uit een rijk jaar. Dit wordt heel mooi!

De finale blend wordt waarschijnlijk 60% Cabernet Sauvignon, 30% Sangiovese en 20% Merlot. Drinken vanaf 2020, oplegbaar tot 2028.

Model ‘Amarone
2017 Amore Bello, Rosso Toscane

Als gloednieuw model in het Vatencollectief is deze zwoele zoet-romige krachtpatser meteen dé verrassing van de serie. De kleur is zelfs nóg donkerder stroperig paars/zwart dan Divino. Gevolgd door een nog wat ingehouden neus van diep zwoele zoete en Italiaanse specerijen. Maar eenmaal in de mond gaan alle remmen los! Wat een rijkdom aan zoetweelde, pure fruit power en manden vol zwarte en rode vruchten. Tot aan rozijnen, kersenlikeur, noten, cacao en karamel toe! Doorspekt met malse vanille en mokka van het eiken. Én een goede structuur om de weelde mee in toom te houden. Alles dus perfect in balans. Hier gaat menig Amarone het héél moeilijk mee krijgen. Groots!

De finale blend wordt waarschijnlijk: 70% Sangiovese, 30% Merlot. Drinken vanaf eind 2019. Oplegbaar tot 2030.

Met deze uitstekende kwaliteiten op vat, verheugen wij ons al op de laatste controle proeverij vlak voor botteling, als de wijnen hun vatrijping volledig hebben voltooid. Over de exacte leverdatum ontvangt u nog bericht.