Wijn & spijs met Sangiovese

Wijn en spijs Sangiovese pasta

De Sangiovese druif uit Toscane kent verschillende smaakprofielen.sliced prosciutto with red wine and olives De manier
waarop de wijn is gemaakt, kan namelijk een flinke invloed hebben op de smaak van Sangiovese. Dit betekend ook dat er verschillende wijn en spijs combinaties met Sangiovese wijn zijn.

Chianti en Brunello di Montalcino
Sangiovese wijnen die wat jonger zijn en weinig houtrijping hebben gehad, zijn vaak zuurrijke wijnen met tonen van kersen. Een Chianti is hier een schoolvoorbeeld van. Brunello di Montalcino zijn zwaardere wijnen die gemaakt zijn van de Sangiovese druif. Deze wijnen hebben vaak een complex, krachtig en vol smaakprofiel. Je zult in deze wijn onder andere aardse tonen ruiken.

Wijn & spijs
Deze Toscaanse wijn kan goed gecombineerd worden met Toscaanse gerechten. Typische gerechten uit deze regio zijn vaak met bonen. Het zijn simpele gerechten die zijn ontstaan in de tijd dat er nog veel armoede was in Toscane. Er werd vooral gebruik gemaakt van lokale en seizoensproducten.

Een lichte wijn met een zuurtje kun je het best combineren met een pizza of een gerecht met tomatensaus. Een typisch Toscaans gerecht dat goed bij een dergelijke wijn zou passen, is witte bonen in tomatensaus met varkensworst (fagioli all’uccelletto con salsicce). Een vollere en krachtigere wijn kan het beste gecombineerd worden met gerechten met truffel, rund of eend. Een ander typisch gerecht dat goed zou passen, is dikke spaghetti met een saus op basis van eend (pici senesi al sugo d’anatra).

Kortom blijf voor een wijn & spijs combinatie met Sangiovese in de Toscane of Italië. Blijf experimenteren en probeer zelf wat het beste past!

Wijnbeurs wijntip: Florentina Etichetta Nera DOCG Chianti Toscane Italië