Wat worden de wijntrends van 2018?

wijntrends 2018

Aan het begin van het jaar is het altijd leuk om vooruit te kijken, vooral op het gebied van wijn! Onze wijnexperts delen graag hun voorspellingen over de wijntrends in 2018.

1. Schroefdoppen

Een fles wijn openen met een kurk, een vertrouwd ritueel voor veel wijnliefhebbers. De meeste mensen zullen ook nog steeds kiezen voor een fles met een kurk. Met de gedachte dat de wijn dan van betere kwaliteit is. Een wijn kan zich tenslotte niet voldoende ontwikkelen op een fles met een schroefdop, toch?

Die aanname is niet waar! Zelfs de dure rode wijnen blijken zich uitstekend te ontwikkelen op een fles met schroefdop. Bijna alle wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland zijn voorzien van een schroefdop. Ook de Europese landen volgen langzaamaan, zelfs enkele Franse wijnhuizen met premium rode wijnen kiezen nu voor de schroefdop in plaats van de traditionele kurk. Naast het feit dat de kwaliteit niet aangetast wordt, is het ook een voordeel dat de kans op kurk verdwijnt en de fles is een stuk makkelijker te openen!

wijnkurken

2. Bubbels

Bubbels maken elke feestelijke gelegenheid compleet en komen bovendien bij alle drie de gangen van het diner tot hun recht. In tegenstelling tot andere wijnen betaalde je altijd meer voor mousserende wijnen, de zogenaamde ‘bubbeltaks’, omdat dit als een luxe product werd beschouwd.

Goed nieuws voor alle bubbelliefhebbers, want deze accijns is sinds januari 2017 afgeschaft. Dit scheelt soms wel meer dan een euro per fles. Dat is wel een extra toast waard!

Hoewel deze verandering in 2017 is doorgevoerd, verwachten we dat in 2018 de trend pas echt gaat inzetten. Of het nou om Crémant de Bourgogne, Crémant de Loire, Crémant de Limoux of Cava gaat… elke fles bubbels Brut die volgens de klassieke tweede gisting op fles methode is gemaakt, zoals in de regio Champagne, zal dit jaar nog populairder worden. Wijnmakers kunnen nu de bubbels goedkoper op de markt brengen. Aanrader wat ons betreft!

3. Lichter drinken

De trend is dat mensen minder vaak zware, krachtige en zoete rode wijnen (15%) drinken, en steeds meer subtielere lichte wijnen gaan waarderen. Dit betreft vooral de droge witte wijnen en de strakdroge bleke Provence rosés.

Bovendien ligt het alcoholpercentage van deze wijnen wat lager. Ook bevatten lichte wijnen en strakdroge rosés uit koelere gebieden, bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Italië, ook minder calorieën. Wel zo prettig! Hoe warmer het namelijk is, hoe rijper de druif wordt en het suikergehalte dus toeneemt.

4. Vegan friendly wijnen

Inmiddels is biologische wijn geen trend meer te noemen, want deze wijn heeft de laatste jaren de markt veroverd. Veel wijnliefhebbers gaan nu zelfs een stapje verder en zoeken naar veganistische wijnen. Dat houdt in dat bij het wijnmaakproces geen dierlijke producten zijn gebruikt. Zo worden er bij het klaren van vegan wijn geen eiwitten, maar plantaardige producten gebruikt.

Op zoek naar een vegan wijn? Wij hebben een prachtige biologische én vegan Barbera wijn in ons assortiment.

veganistische wijn

Zoek je in een winkel naar een veganistische wijn? Het wordt het niet altijd op het etiket vermeld, ondanks dat een wijn wel degelijk veganistisch kan zijn. Vraag daarom bij twijfel de verkoper.

Dit waren volgens onze wijnexperts de wijntrends voor 2018. Wat zijn jouw voorspellingen voor 2018?