Decanteren en karafferen

Pouring red wine from decanter with grapes on background - Selective focus- XXXL Image

Je hoort het wijnkenners misschien weleens hebben over decanteren van wijn, of over karafferen. Over deze twee termen bestaat veel verwarring en wees gerust, zelfs ‘echte’ wijnkenners weten vaak niet precies wat wat is.

Om te beginnen, de definities. Decanteren is de wijn overschenken in een karaf. En karafferen is … ook de wijn overschenken in een karaf. Het grote verschil zit hem echter in de reden waarom je dat doet.

Decanteren
Decanteren gebeurt met wijnen die in de fles een fors depot hebben gevormd. Met depot bedoelen we een flinke laag droesem, een soort donkere drab. Meestal gaat het daarbij om rode wijnen van hoge kwaliteit, die langere tijd in een kelder hebben gelegen. Sommige soorten port bijvoorbeeld, maar ook grote Bordeaux-wijnen van enige leeftijd. Door het liggen is die droesem naar beneden gezakt, en kan dus ook langs de lange kant van de fles te zien zijn. Daarom is het zaak een fles die je wilt decanteren eerst enige tijd rechtop te zetten, om het bezinksel helemaal naar de bodem te laten zakken.

Als dat eenmaal gebeurd is (en dat kan best 24 uur duren), kun je de wijn gaan decanteren. Je schenkt dan de wijn heel voorzichtig over in een karaf, zonder dat de droesem mee komt. Vroeger gebeurde dat tegen het licht van een kaars, heel romantisch.

In de karaf heb je dan een schone, heldere, niet door droesem bezoedelde wijn. Niet dat die droesem schadelijk is, overigens. Het gaat om de vaste deeltjes die in de wijn zweven en die gewoon door het lange liggen zijn uitgezakt. Dat heeft niets met foute keuzes van een wijnmaker of wat dan ook te maken, dat is gewoon een natuurlijk proces. Maar in ons glas willen we nu eenmaal een heldere drank. Vandaar decanteren.

Karafferen
Karafferen doe je om de wijn wat zuurstof te geven. Het gaat ook hier meestal om rode wijnen van hoge kwaliteit, maar meestal zijn ze nu wat jonger. Eigenlijk is een wijn die je karaffeert nog niet helemaal op dronk, maar door de zuurstof help je hem een beetje drinkbaarder te worden. De aroma’s komen goed los, de wijn kan in de karaf ademen, wat lucht krijgen. Er wordt daarom ook wel gesproken over beluchten van de wijn.

Of een wijn baat heeft bij decanteren of karafferen is lastig aan te geven. Over het algemeen is het voor goedkopere wijnen zelden nodig en gaat het meestal om rode wijn. Maar er zijn ook zeker witte wijnen die je kunt decanteren of karafferen. Hoe hoger de kwaliteit echter, hoe belangrijker het is er even over na te denken. Al helpt het voor wijnen die wat zuurstof kunnen gebruiken ook vaak al enorm om de wijn een tijdje in je glas ‘op adem te laten komen’.

Wil je meer weten over wijn, bijvoorbeeld of rode wijn gezond is? Lees dan hier verder.